Grejpfrut zwiększa ryzyko skrzepu krwi

Spożywanie dużej ilości grejpfrutów przez osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe może spowodować tworzenie się zbitych kompleksów, które łączą się z niewielkimi skrzeplinami, prowadząc do zatoru w naczyniach krwionośnych. Świadczy o tym przypadek 42-letniej kobiety, która trafiła do waszyngtońskiego szpitala z powodu spuchniętej i zsiniałej nogi. Pacjentka ta miała również problemy z chodzeniem, płytki oddech i była lekko roztargniona.

Okazało się, że są to objawy typowe dla skrzepliny hamującej przepływ krwi w naczyniu krwionośnym. Przypadek nie byłby dziwny, gdyby nie to, że kobieta była już dłuższy czas leczona antykoagulantami. Po dokładniejszym wywiadzie środowiskowym okazało się, że kobieta przez trzy dni z rzędu spożywała spore ilości grejpfrutów. ™

4.3/5 - (283 votes)

Leave a Comment

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH