Większość z nas lubi myśleć, że sami decydujemy o tym, jak dużo jemy. Mamy nadzieję, że nasz organizm zasygnalizuje nam, że jesteśmy syci, a po zakończeniu posiłku będziemy wiedzieć ile faktycznie zjedliśmy.
Rzeczywistość wygląda inaczej. “Badania wskazują, że nawet pozornie nic nie znaczące czynniki środowiskowe mogą sprawić, że zjemy więcej niż potrzebujemy i powinniśmy zjeść” – mówi Luigi Gratton, wice-prezes ds. medycznych firmy Herbalife. “Większe talerze, a nawet większe sztućce mogą zachęcać nas do zjedzenia większego posiłku.” Podczas pewnego eksperymentu, badani mogli sami nakładać sobie lody do miseczek. Uczestnicy, którzy otrzymali większe miseczki i łyżki do lodów nakładali sobie o 57 procent większe porcje niż badani, którzy mieli mniejsze miseczki i łyżki.
To, ile zjemy jest określone na długo zanim sięgniemy po pierwszy kęs.
W rzeczywistości zjadamy prawie wszystko, co zostanie podane nam na talerzu – bez względu na wielkość porcji. Nie ma znaczenia czy stanie przed nami na stole zestaw w rozmiarze XL w sieci szybkiej obsługi czy minimalistyczna porcja w drogiej restauracji – sygnał, aby przestać jeść nadchodzi kiedy z talerza zniknie ostatni kęs jedzenia. Nie czekamy aż żołądek da nam znak, że jest pełen – kończymy jeść dopiero, gdy widzimy pusty talerz.
Jeśli zaczniemy kontrolować wielkość porcji na naszym talerzu, będziemy mogli ograniczyć ilość spożywanego jedzenia. Istnieją inne czynniki, które mogą warunkować spożywanie zbyt dużych ilości pożywienia. Sam zapach lub widok jedzenia, na przykład, zapach świeżego pieczywa lub widok suchych pączków w firmowej stołówce, może sprawić, że staniemy się głodni lub przejdzie nam ochota na obiad. Oto kilka sposobów, aby to zmienić:
Zastąp duże łyżki małymi – To stara, ale bardzo skuteczna sztuczka – zacznij korzystać z mniejszych talerzy oraz długich i wysokich szklanek, które optycznie powiększają porcje. Mniejsze sztućce do nakładania są równie pomocne – zastąp większe sztućce mniejszymi.
Mniejsze opakowania – Opakowania produktów żywnościowych stają się coraz większe, co nie pozostaje bez wpływu na zjadane przez nas porcje. Wielkie opakowanie płatków śniadaniowych w promocyjnej cenie może być korzystne dla naszego portfela, ale badania dowodzą, że podczas śniadania będziemy nasypywać z niego do miseczki więcej płatków – nawet o 20 procent – w porównaniu do standardowego pudełka. Kupujmy więc małe opakowania.
Schowaj słodycze – Niezdrowa żywność powinna zniknąć z zasięgu wzroku. Usuń pojemnik ze słodyczami z biurka i odstaw słój na ciastka w kąt – możesz go zastąpić paterą z owocami.
Urozmaicaj posiłki ale bez przesady – Badania dowodzą, że im bardziej zróżnicowany jest nasz posiłek, tym większe porcje zjadamy, ponieważ nasze kubki smakowe są bardzo pobudzone przez liczne bodźce. Sałatki
z niskokalorycznych owoców i warzyw są zupełnie nieszkodliwe w przeciwieństwie do szwedzkiego stołu lub bardzo urozmaiconych posiłków. Mając duży wybór dań, nakładaj na talerz tylko kilka potraw na raz.
Pomysł na koktajl – Sięgnij po koktajl proteinowy podczas śniadania lub lunchu. Każdy shake zawiera określoną ilość mleka, mieszanki proteinowej i owoców, co w naturalny sposób wspomaga nas w kontrolowaniu wielkości spożywanych porcji. Dodaj do koktajlu kilka kostek lodu, które nie zawierają żadnych kalorii, i energicznie zamieszaj, aby delektować się napojem podanym w wysokiej szklance.