Coraz cieplejsze dni często motywują nas do zadbania o siebie i swój wygląd. Decydujemy się na rozpoczęcie zdrowej diety, większą aktywność fizyczną, czasami wiosenny detoks. Bycie fit to już nie tylko siłownia i zmiana nawyków żywieniowych, to zdrowy styl życia. Dlaczego?
Stan naszego zdrowia aż w 80% zależy od sposobu odżywiania się, jakości snu, poziomu stresu czy stanu środowiska. We wzmocnieniu organizmu i prawidłowym przygotowaniu się na nowy sezon wiosenno-letni zdecydowanie pomogą nam soki warzywno-owocowe, które są kopalnią witamin i składników mineralnych.
Wiosenny detoks
Wiosna to idealny czas, w którym zaczynamy oczyszczanie organizmu. Wiosenny detoks jest zalecany dla każdej osoby, która chce odzyskać siłę i energię po zimie. Nasz organizm zwykle sam upomina się o wiele składników odżywczych. Jest to odczuwalne szczególnie w okresie przesilenia, kiedy czujemy się zmęczeni, bez energii, ciężsi i rozdrażnieni. Tego typu objawy są często wynikiem niedoborów witamin i minerałów, a także zanieczyszczenia organizmu toksycznym, niezdrowym jedzeniem. Chłodniejsze miesiące sprzyjają jedzeniu tłustych i ciężkich potraw typu fast food. Co ciekawe, aż 90% nowotworów jest bezpośrednio związanych z naszym trybem życia, a nieprawidłowa dieta ma wpływ na powstawanie chorób cywilizacyjnych jak m.in. cukrzyca czy choroby serca.
Urszula Baranowska, specjalista ds. żywienia w Redberry:
Soki owocowo-warzywne wspomagają naturalne sposoby walki z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia. Dlatego naszą myślą przewodnią jest hasło “z miłości do zdrowych przyjemności”. Trzymamy się go wytrwale, ale idziemy o krok dalej. Pragniemy doraźnie pomagać w podniesieniu jakości życia klientów Redberry. W porozumieniu ze specjalistami stworzyliśmy nowatorski program “receptur sokowych”/”codzienne zsokowanie”, w celu uzyskania konkretnego efektu zdrowotnego. Nasze produkty, są nie tylko przepyszne. Ich picie to nie sama przyjemność, ale przede wszystkim właściwości lecznicze. Produkty Redberry mogą pomóc w zwalczeniu migreny, poprawie jakości snu, przeciwdziałaniu powstawania wyprysków, detoksykacji organizmu. Mogą też stać się eliksirem młodości, łagodzić wzdęcia, remineralizować, wspomóc walkę z nadciśnieniem, nadwagą, osłabionym sercem, cukrzycą itd.
Szklanka soku z rana to potężny zastrzyk detoksykujący oraz energetyzujący. Wpływa na jasność umysłu oraz chroni przed infekcjami czy stanami nerwowości. Owoce i warzywa jednocześnie sycą i dostarczają niewiele kalorii. Natomiast zdrowe przekąski w postaci soku czy sałatki owocowej/mrożonego jogurtu na lunch czy kolację to idealna lekkość dla żołądka i dawka energii.
Urszula Baranowska, specjalista ds. żywienia w Redberry:
Dzięki naszej diecie sokowej klienci oczyszczają organizm ze złogów i toksyn oraz dostarczają niezbędnych substancji mających właściwości uzdrawiające. Wzmacniają układ immunologiczny, co pozwala zachować dobrą kondycję psychofizyczną, czyli pełnię zdrowia. Dieta sokowa to także idealny sposób na osiągnięcie pięknej i wymarzonej sylwetki. Przynosi nie tylko szybkie i trwałe efekty, ale pozwala też pozbyć się toksyn i uzupełnić wszelkie niedobory żywieniowe. Jest smaczna, lekka i przyjemna, a także dobrze tolerowana przez organizm. Ponadto oczyszcza skórę, przywraca jej blask i poprawia samopoczucie.
Co najważniejsze przyzwyczajenie do picia i jedzenia zdrowych przekąsek powoduje, że przechodzi nam powoli ochota na substancje takie jak słodycze, kawa, papierosy czy alkohol. W efekcie jesteśmy bardziej radośni i optymistyczni, a nasze samopoczucie z każdym dniem się poprawia.
Soki lepiej przyswajalne niż surowe owoce i warzywa
Najzdrowsze soki, które możemy wypić to te świeżo wyciskane. Składniki odżywcze, które są najbardziej wartościowe dla naszego organizmu w sokach owocowych (jednodniowych) utrzymują się do 4 godzin, a w warzywnych do 10 godzin. Pijąc tego typu napoje wszystkie witaminy i minerały trafiają do krwiobiegu już w 15 minut i są przyswajane w 90%. To ekspresowa dawka energii, antyoksydantów i fitozwiązków potrzebnych każdemu organizmowi. Te cenne substancje są swego rodzaju budulcem niezbędnym do odtworzenia nowych komórek. Soki owocowo-warzywne również doskonale alkalizują, co jest idealne dla osób żyjących w stresie, palących, prowadzących siedzący tryb życia czy po prostu spożywających cukier, tradycyjne pieczywo i mięso.
Soki ułatwiają przyswajanie składników odżywczych zawartych w surowych warzywach. To ważne, ponieważ większość z nas cierpi na zaburzenia trawienia. Wyciskając sok zrywamy włókna warzyw i owoców, co ułatwia przyswajanie cennych składników. W ten sposób pomagamy błonom śluzowym przewodu pokarmowego się regenerować, co oznacza, że doskonale spisują się w przypadku zapalenia np. żołądka. Dodatkowo soki zawierają wszystkie składniki odżywcze zawarte w warzywach, jednak bez twardego, nierozpuszczalnego błonnika, za to z błonnikiem rozpuszczalnym, który – rozłożony przez nasze bakterie – wzmacnia jelita.
Kolejnym ważnym aspektem jest to, że świeże soki pomagają zwiększyć konsumpcję warzyw i owoców. Wiele osób nie jest w stanie spożyć już 5 zalecanych porcji dziennie, a nowe trendy wskazują nawet na 9 porcji, czyli ponad 800 gram warzyw i owoców w ciągu dnia. Wypijając szklankę soku, bezpośrednio dostarczamy organizmowi całe dobro z kilku produktów na raz. Tym samym zachowujemy różnorodność i dostarczamy składników, których na co dzień nie jadamy. To doskonały sposób na rewitalizację organizmu, ponieważ przekąski tego typu zawierają bardzo wysokie stężenia wartości odżywczych i składników energetycznych – podsumowuje Urszula Baranowska.
Korzyści nie tylko smakowe
Regularne spożywanie soków owocowych oraz warzywnych przynosi o wiele lepsze efekty od sztucznych suplementów diety. Pijąc je dbamy również o odporność i prawidłowe funkcjonowanie naszych organów wewnętrznych i hamujemy poczucie głodu.
Stosując kurację sokową nie pojawiają się obawy przedawkowania którejś z witamin czy soli mineralnych, nawet gdy pijemy bardzo dużo soków. Codziennie nadmiar usuwamy samoczynnie z organizmu i nie możemy tego magazynować. Zawarte w sokach związki występują w postaci zjonizowanej, co zapewnia organizmowi utrzymanie właściwej równowagi kwasowo-zasadowej. Świeżo wyciskane soki bezdyskusyjnie są zdrowe i bardzo dobrze przyswajalne przez organizm, dlatego warto wprowadzić je do codziennego jadłospisu.
informacja prasowa: NewsrmTV