Naukowcy sądzą, że coraz mniejsza zawartość selenu w glebie może mieć wpływ na zapadalność na nowotwory oraz inne choroby.
Dlatego należy dążyć do zwiększenia spożycia selenu wśród całego społeczeństwa.
Na przykład w Finlandii, gdzie zawartość tego pierwiastka była bardzo niska, rząd w 1985 roku wprowadził w życie zarządzenie, aby wszystkie nawozy sztuczne były wzbogacane w selen. Od tego czasu w tym kraju spadł odsetek zachorowań na choroby układu sercowo-naczyniowego.
Selen jest pierwiastkiem śladowym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania systemu immunologicznego. Spełnia szereg istotnych funkcji, m.in. chroni stawy przed uszkodzeniami, zmniejszając stan zapalny i opuchliznę, jest silnym antyoksydantem, chroni komórki przed wolnymi rodnikami.
Wiele badań wykazało także, że dieta bogata w selen ma działanie antynowotworowe. Organizm potrzebuje selenu do działania niektórych enzymów utrzymujących prawidłowe reakcje zachodzące w organizmie, a także do przemiany hormonów tarczycy.
Z jednej strony niedobór tego pierwiastka może prowadzić do zaburzeń tworzenia paznokci, osłabienia mięśnia sercowego oraz do zmian zwyrodnieniowych trzustki. Z drugiej jednak trzeba pamiętać, aby nie przekraczać zalecanej normy dziennego spożycia.
Selen można dostarczać organizmowi wraz z dietą lub przyjmować suplementy diety.
Dostępne są preparaty z samym selenem lub w połączeniu z witaminami (np. A, C, E) oraz z innymi mikroelemetami (np. z cynkiem). (pn)