Aspartam wraca do łask

Aspartam – do tej pory często uważany za szkodliwy zamiennik cukru – jest bezpieczny dla człowieka. Taką opinię wydał Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Ze względu na zawartość fenyloalaniny, syntetycznego słodzika powinny jednak unikać osoby chore na fenyloketonurię.

Wokół aspartamu narosło wiele kontrowersji. Niektóre prace naukowe kwestionowały jego bezpieczeństwo. Pojawiło się też wiele teorii spiskowych mówiących o jego szkodliwym działaniu, które producenci żywności starają się zataić. Słodzik podejrzewano o wpływ na zachowanie dzieci, hepatotoksyczność (uszkadzanie wątroby) i powodowanie nowotworów (zwłaszcza mózgu).

Tymczasem EFSA, po przeanalizowaniu wszelkich dostępnych danych na temat aspartamu, ogłosiła, że zarówno sam aspartam, jak i produkty jego rozpadu nie są niebezpieczne dla człowieka przy obecnie spożywanych dawkach (40 mg/kg wagi ciała). Dla dorosłego mężczyzny byłyby to prawie trzy gramy, a sumaryczną słodycz można by porównać ze spożyciem dziennie pół kilograma cukru. W przypadku trzyletniego dziecka dopuszczalna dawka wynosi 600 mg.

Aspartam to niemal 200 razy słodszy od cukru syntetyczny słodzik. Od ponad 30 lat stosowany jest m.in. w niskokalorycznych napojach gazowanych, gumach do żucia, drażetkach odświeżających oddech, a nawet w wędlinach i konserwach rybnych.

Słodki smak aspartamu przypadkowo odkrył James M. Schlatter, prowadząc badania nad poszukiwaniem leków przeciwwrzodowych.

(Źródło: medexpress.pl)

Nikt nie pyta Cię o zdanie, weź udział w Teście Zaufania!

To 5 najczęściej kupowanych leków na grypę i przeziębienie. Pokazujemy je w kolejności alfabetycznej.

ASPIRIN C/BAYER | FERVEX | GRIPEX | IBUPROM | THERAFLU

Do którego z nich masz zaufanie? Prosimy, oceń wszystkie.
Dziękujemy za Twoją opinię.

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH