Zażywanie antybiotyków, a zwłaszcza ich nadużywanie, może mieć wpływ praktycznie na wszystko: od układu odpornościowego, przez wchłanianie substancji odżywczych, po otyłość, stres i zachowanie.
W ramach najnowszego studium zespół naukowców z Uniwersytetu Stanowego Oregonu wykorzystał koktajl czterech często podawanych zwierzętom laboratoryjnym antybiotyków.
-Wcześniej większość ludzi myślała, że antybiotyki przetrzebiają mikroflorę jelit i pogarszają parę zachodzących tu ważnych funkcji immunologicznych. W rzeczywistości to jednak tylko ok. 1/3 całościowej sytuacji. Terapia zabija również nabłonek przewodu pokarmowego. To bardzo istotne, bo odpowiada on za wchłanianie składników odżywczych, stanowi część układu odpornościowego i pełni inne funkcje biologiczne […] – wyjaśnia prof. Andrey Morgun.
Amerykańscy badacze zauważyli także, że antybiotyki i antybiotykooporne bakterie zaburzają działanie mitochondriów. A to z kolei może prowadzić do dalszego obumierania komórek nabłonka.
Prof. Andrey Morgun i dr Natalia Shulzhenko odkryli również, że antybiotykoterapia wpływa na gen krytyczny dla komunikacji między gospodarzem a bakteriami. Kiedy system komunikacji zostanie wybity ze stanu równowagi, uruchamia się ciąg pozornie niezwiązanych ze sobą zdarzeń. W pobliżu szczytu listy plasują się zaburzenia trawienne (np. biegunka, wrzodziejące zapalenie jelita grubego). Najnowsze doniesienia wskazują także na powiązania z otyłością, wchłanianiem pokarmu, depresją, działaniem układu odpornościowego, sepsą, alergią i astmą.
Zespół z Uniwersytetu Stanowego Oregonu opracował nowe podejście bioinformatyczne do analizy mikrobiomu: badanie sieci między królestwami (ang. transkingdom network interrogation, TNI). W ten sposób można identyfikować konkretne bakterie i bakteryjne geny, które wpływają na fenotyp leczonego antybiotykami gospodarza. Naukowcy mają nadzieję, że TNI wspomoże poszukiwania probiotyków łagodzących stosowanie antybiotyków i doprowadzi do opracowania systemów diagnozujących indywidualny mikrobiom.
Najogólniej większość wywołanych antybiotykami zmian w przewodzie pokarmowym można wyjaśnić trzema czynnikami: przetrzebieniem mikroflory, bezpośrednim wpływem antybiotyku na tkanki gospodarza oraz działaniem utrzymujących się przy życiu lekoopornych bakterii. Spadek liczebności prawidłowej mikroflory prowadzi przede wszystkim do upośledzenia funkcji immunologicznych, zaś pozostałe dwa czynniki skutkują hamowaniem ekspresji genów mitochondriów, a także spadkiem liczby aktywnych mitochondriów, przez co nasila się obumieranie komórek nabłonka jelit.
(Źródło: kopalniawiedzy.pl)