Kolagen, jak to malowniczo opisują autorzy Biochemii Harpera, w przypadku zębów i kości jest niczym „stalowe pręty w zbrojonym betonie”. Stanowi główny składnik ścięgien i odpowiada za ich wytrzymałość.
Ponad 25 % masy białek w organizmie ludzkim stanowi kolagen. Jego właściwy stan wpływa na to, czy nasza skóra będzie jędrna i elastyczna, czy też pokryta zmarszczkami i obwisła. Aby kolagen w organizmie skutecznie pełnił swoją funkcję, należy zapewnić jego odpowiednią podaż w diecie.
Witamina C
Ojciec Grzegorz zalecał wówczas galaretki, szczególnie z giczy cielęcych. Stan kolagenu wymaga również właściwej suplementacji diety. Podstawową substancją, której nie może zabraknąć w organizmie jest witamina C. W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza stosujemy ją w formie, która jest łagodna dla żołądka, a przez to bezpieczna. Ponadto pochodzi ze źródeł naturalnych.
Krzem
Drugim bardzo ważnym czynnikiem, który zwiększa produkcję kolagenu jest krzem. Najlepiej jest pozyskiwać go z naturalnych źródeł, np. odwarów z ziela skrzypu i rdestu ptasiego. Dlatego zalecamy mieszankę ziołową OrganicKrzem, która wspomaga profilaktykę osteoporozy, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci oraz sprzyja eliminacji z organizmu aluminium.
informacja prasowa: Bonimed
Nikt nie pyta Cię o zdanie, weź udział w Teście Zaufania!
To 5 najczęściej kupowanych leków na grypę i przeziębienie. Pokazujemy je w kolejności alfabetycznej.
ASPIRIN C/BAYER | FERVEX | GRIPEX | IBUPROM | THERAFLU
Do którego z nich masz zaufanie? Prosimy, oceń wszystkie.
Dziękujemy za Twoją opinię.