Czekolada “uszczęśliwia” dzieci?

Naukowcy z Finlandii odkryli, że jedzenie czekolady przez kobiety w ciąży może powodować, że ich dzieci częściej się uśmiechają i są żywsze – donosi BBC.

Naukowcy przepytali 300 kobiet przed i po urodzeniu dziecka. Zauważyli, że te które spożywały w czasie ciąży czekoladę, częściej mówiły, że ich nowonarodzone dzieci ciągle się śmieją. Zdaniem naukowców odpowiedzialne za to mogą być substancje, które znajdują się w czekoladzie.

Ponieważ naukowcy pytali kobiety w ciąży także o stres, znaleźli Widoczną różnicę między dziećmi zestresowanych kobiet, które jadły czekoladę, a tymi, które się denerwowały, ale nie jadły słodyczy. Te ostatnie częściej mówiły, że ich dzieci w nowych sytuacjach zachowują się nerwowo. Naukowcy wiążą te wszystkie spostrzeżenia ze stopniem konsumpcji czekolady przez ciężarne kobiety.

Producenci czekolady sceptycznie ocenili wyniki badań. Stwierdzili, że wiążą się one bardziej z samopoczuciem kobiet, a nie z substancjami zawartymi w czekoladzie. Przy jedzeniu czekolady czujemy przyjemność i właśnie to uczucie – ich zdaniem – wpływa na pogodne usposobienie dzieci.

Także dietetycy podkreślają, że czekolada wpływa na większe wydzielanie “hormonu szczęścia”- serotoniny – i przez to oddziaływuje na dziecko. Jednak przestrzegają przed jedzeniem zbyt dużej ilości słodyczy i nakazują utrzymywanie odpowiedniej wagi podczas ciąży.

4.5/5 - (192 votes)

Nikt nie pyta Cię o zdanie, weź udział w Teście Zaufania!

To 5 najczęściej kupowanych leków na grypę i przeziębienie. Pokazujemy je w kolejności alfabetycznej.

ASPIRIN C/BAYER | FERVEX | GRIPEX | IBUPROM | THERAFLU

Do którego z nich masz zaufanie? Prosimy, oceń wszystkie.
Dziękujemy za Twoją opinię.

Leave a Comment

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH