“Zimne życie” jest dłuższe

Udało się przedłużyć życie myszom, obniżając temperaturę ich ciał zaledwie o
pół stopnia Celsjusza. Bez uszczerbku dla zdrowia zwierząt. Czy to recepta na
długowieczność – zastanawia się “Gazeta Wyborcza”.

Naukowcy pod kierunkiem Bruno Conti ze Scripps Research Institute w La Jolla w
Kalifornii (USA) za pomocą metod biotechnologicznych ochłodzili na stałe krew
badanych myszy od 0,3 do 0,5 st. C. Okazało się, że dzięki temu zwierzęta żyły
dłużej – pisze dziennik – samce o 12%, a samice nawet o 20%. Zyskały zatem
dodatkowe trzy miesiące życia, a średnio żyją 27 miesięcy.

Myszy jadły zwykłe ilości jedzenia i pozostawały aktywne. Skutkiem ubocznym
było to, że przybrały na wadze, ale mimo to nie chorowały więcej. Niewykluczone,
że myszy przytyły dlatego ponieważ spowolnieniu uległ ich metabolizm, a więc
także tempo powstawania ubocznych produktów przemiany materii – wolnych
rodników, które sieją spustoszenie w komórkach i tkankach, przyczyniając się do
starzenia organizmów.?

Jak zaznacza dziennik, gdyby podobną kurację udało się zastosować u ludzi,
pozyskalibyśmy około siedmiu-ośmiu lat życia.

Cały artykuł na stronach “Gazety Wyborczej”

4.9/5 - (93 votes)

Leave a Comment

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH