Naukowcy z University of Leipzig Heart Centre w Niemczech opublikowali wyniki badań, które nie potwierdziły tezy jakoby spożywanie czerwonego wina oraz gorzkiej czekolady zmniejszało ryzyko powstawania chorób serca.
Ustalenia badań niemieckich naukowców zostały przedstawione podczas Europejskiego Kongresu Kardiologicznego w Monachium. Dotychczasowe sądzono, że spożywanie kostki ciemnej czekolady dziennie może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca nawet o 35 proc. Co więcej, podawano, że regularne spożywanie gorzkiej czekolady zmniejsza ryzyko hospitalizacji i śmierci z powodu niewydolności serca aż o 60 proc. Dziś okazuje się jednak, że tamte dane były mocno przesadzone.
Steffen Desch z University of Leipzig Heart Centre w Niemczech powiedział: „Nie mogę polecić ciemnej czekolady jako środka zapobiegawczego lub leku na choroby układu krążenia. Jak dotąd nie ma mocnych dowodów na takowe korzyści ani jasnego wyjaśnienia skuteczności mechanizmu jej działania.
Badacze wyjaśniają, że poprzednie badania musiały być wadliwe. Podobnie jak te, zapewniające, że picie czerwonego wina poprawia pracę serca. Choć nie ma powodów, by odradzać jego umiarkowane spożycie, nowy cykl badań nie potwierdził jego pozytywnego wpływu na zdrowie.
Specjaliści nie zaprzestają jednak prowadzenia dalszych badań. Nadal próbują wyjaśnić w jaki sposób gorzka czekolada i czerwone wino wpływają na nasz organizm.