Jedzenie po polsku

Polacy okazali się być społeczeństwem najbardziej narzekającym na zdrowie, jesteśmy jednak “dość zadowoleni” ze swojego sposobu odżywiania
się. W ciągu ostatniego roku wzrosła liczba osób spędzających wolny czas przed telewizorem – wynika z badań przeprowadzonych przez Ipsos.

Firma badawcza po raz drugi przeprowadził badanie “Fakty i mity. Odżywianie i zdrowie Polaków w kontekście międzynarodowym”. Badanie przeprowadzono w Polsce, Szwecji, Belgii, USA i Kanadzie.

Zdecydowana większość Polaków dobrze ocenia swój sposób odżywiania się:?65% uważa, że odżywia się “dość zdrowo”. Za podstawę zdrowego odżywiania w Polsce uważa się regularne spożywanie trzech posiłków dziennie i jedzenie różnorodnych potraw.

Pomiędzy posiłkami Polacy najczęściej jedzą owoce, co jest zresztą
regułą w innych badanych krajach (badanie przeprowadzono latem). Wyraźnie
częściej niż w innych badanych krajach pomiędzy posiłkami Polacy jedzą
kanapki, a także drożdżówki, pączki i ciasta. Konsumenci w USA, Kanadzie
czy Belgii sięgają raczej po słone przekąski: chipsy, paluszki czy
krakersy. Zwraca uwagę fakt, że relatywnie często Polacy piją między
posiłkami napoje alkoholowe (przede wszystkim piwo). Picie napojów
alkoholowych między posiłkami deklaruje aż 10% badanych w Polsce, podczas gdy w USA i Kanadzie odsetek ten nie przekracza 3%.

W zestawieniu z innymi badanymi społeczeństwami Polacy są najmniej
zainteresowani kupowaniem produktów o wyraźnych zaletach zdrowotnych,
takich jak np. produkty z dużą zawartością błonnika, pełnoziarniste, o
niskiej zawartości cukru, o niskiej zawartości tłuszczu, niskokaloryczne, o
niskiej zawartości węglowodanów czy zawierające kwasy Omega 3.
Zainteresowanie tzw. żywnością ekologiczną deklaruje zaledwie kilka procent
konsumentów w Polsce.

Informacje podawane przez media dotyczące zdrowego żywienia wywierają
pewien wpływ na polskich konsumentów: niemal 40% badanych deklaruje
zmiany w swoim odżywianiu w ciągu ostatniego półrocza, polegające bądź na
ograniczaniu jedzenia niezdrowych produktów, bądź na wprowadzaniu do
diety nowych, zdrowszych produktów. Jeśli jednak dane te zestawimy z
wynikami z USA i Kanady, Polacy jawią się jako społeczeństwo bardzo
konserwatywne. W USA o zmianach w odżywianiu w ciągu ostatniego roku mówi aż 76% konsumentów, a w Kanadzie 60%. Amerykanie najczęściej deklarują picie
większej ilości wody, jedzenie większej ilości warzyw i zmianę czasu
posiłków, Kanadyjczycy na pierwszym miejscu wymieniają zwiększenie
spożycia warzyw.

Zapytani o schorzenia, które są problemami w Polsce, na pierwszym
miejscu wymieniamy nowotwory, choroby serca i układu krążenia oraz AIDS.
Mniej osób za istotne zagrożenie dla zdrowia uważa nadciśnienie, cukrzycę
czy choroby wywołane paleniem tytoniu, mimo, iż dolegliwości te
przyczyniają się do większej liczby zgonów w Polsce niż AIDS. W porównaniu z
zeszłym rokiem wyraźnie więcej osób wymienia problem otyłości u
dorosłych, wysoki poziom cholesterolu, otyłość u dzieci, osteoporozę, depresję,
bulimię i anoreksję oraz alergie pokarmowe.

Podobnie jak w poprzednim badaniu, na tle mieszkańców innych badanych
krajów, Polacy mają najmniej zaufania do lekarzy: tylko 39 proc. Polaków
w pełni ufa swojemu lekarzowi i wierzy, że podejmuje on najlepsze
decyzje dla zdrowia pacjenta.

Badanie zostało przeprowadzone w okresie od maja do lipca 2006 roku w
Polsce, Szwecji, Belgii, USA i Kanadzie. Badanie w Polsce w
przeprowadzono w dniach 23.06 – 07.07? 2006 na reprezentatywnej próbie 820 Polaków w wieku 18 lat i więcej. Statystyczny błąd oszacowań dla tej
liczebności pozostaje nie większy niż (+/-) 3,2 % na poziomie ufności 0,95.

4.9/5 - (116 votes)

Nikt nie pyta Cię o zdanie, weź udział w Teście Zaufania!

To 5 najczęściej kupowanych leków na grypę i przeziębienie. Pokazujemy je w kolejności alfabetycznej.

ASPIRIN C/BAYER | FERVEX | GRIPEX | IBUPROM | THERAFLU

Do którego z nich masz zaufanie? Prosimy, oceń wszystkie.
Dziękujemy za Twoją opinię.

Leave a Comment

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH