Jedząc śniadanie, możemy uniknąć niektórych schorzeń

Osoby spożywające śniadania mają niższe stężenie cholesterolu oraz niższy poziom glukozy i insuliny we krwi, co może zmniejszać zagrożenie cukrzycą i chorobą wieńcową. Co więcej, osoby regularnie jedzące poranny posiłek mają mniejszą masę ciała (wskaźnik BMI) w porównaniu z osobami niejedzącymi śniadania lub jedzącymi nieregularnie.

Z badania wykonanego na zlecenie firmy Kraft Foods Polska wynika, że 12 proc. osób pracujących nie je śniadania w domu, ale w miejscu pracy. Z kolei 15 proc. badanych Polaków przyznało, że rezygnuje z tego posiłku. Odsetek niejedzących śniadań rośnie głównie wśród uczniów i studentów.

Opracowanie pokazało także, że Polacy najczęściej sięgają po tradycyjne, proste śniadania w postaci kanapek z wędliną lub serem, popijane herbatą.

Zmiany w menu na korzyść np. produktów pełnoziarnistych są domeną lepiej wykształconych kobiet mieszkających w miastach – 14 proc. z nich sięga po produkty pełnoziarniste, jak płatki czy muesli zbożowe.

Dietetycy przekonują, że po wielu godzinach snu organizm potrzebuje zastrzyku energii w postaci porannego posiłku. To, ile energii i składników odżywczych mu dostarczymy, decyduje o wydolności psychofizycznej w pierwszej części dnia.

Śniadanie powinno być właściwie zbilansowane. – Przede wszystkim powinno być urozmaicone, a więc zawierać produkty ze wszystkich grup żywności zawartych w piramidzie zdrowego żywienia, w ilościach dostosowanych do indywidualnych potrzeb – podkreśla współautorka raportu, dr inż. Danuta Gajewska, dietetyk i wykładowca Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Dlatego do śniadania powinno się włączać m.in. produkty zbożowe, mleczne, wędliny, ryby, jaja, warzywa i owoce.

W raporcie wskazano też, że osoby jedzące śniadanie rzadziej sięgają po wysokotłuszczowe przekąski, a spożywają więcej produktów wysokobłonnikowych i niskotłuszczowych. W ich diecie jest więcej pełnoziarnistych produktów zbożowych, ziaren, warzyw, owoców i produktów mlecznych. Młodzież regularnie jedząca śniadanie rzadziej spożywa słodycze, słone przekąski i słodzone napoje.

(Źródło: zdrowie.dziennik.pl)
foto: © Susieswe | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images

4.5/5 - (88 votes)

Nikt nie pyta Cię o zdanie, weź udział w Teście Zaufania!

To 5 najczęściej kupowanych leków na grypę i przeziębienie. Pokazujemy je w kolejności alfabetycznej.

ASPIRIN C/BAYER | FERVEX | GRIPEX | IBUPROM | THERAFLU

Do którego z nich masz zaufanie? Prosimy, oceń wszystkie.
Dziękujemy za Twoją opinię.

Leave a Comment

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH