Zbliża się jesień, a wraz z nią częste zmiany pogody. Zaprzątnięci codziennymi problemami zapominamy o potrzebach naszego organizmu i stajemy się podatniejsi na infekcje. Aby przyzwyczaić organizm do zmian temperatury, a tym samym zapobiegać przeziębieniu należy m.in. często przebywać na powietrzu, ubierać się odpowiednio do pogody, spożywać produkty bogate w witaminę C.
Jeśli mimo naszych starań dopadnie nas jakiś wirus, a objawy choroby, takie jak katar czy kaszel utrudnią nam życie można spróbować złagodzić je sięgając po właściwe specyfiki. Oprócz całego wachlarza leków łagodzących objawy przeziębienia, dostępnych w każdej aptece, warto czasem sięgnąć po “domowe sposoby”: napary (np. z lipy i malin), syropy (np. tymiankowo-szałwiowy na kaszel) czy nalewki (np. bursztynowa).
Z pewnością warto też odświeżyć wiedzę na temat cudownych właściwości roślin. Oto niektóre z nich: czosnek – ma właściwości bakteriobójcze, oczyszcza organizm, obniża ciśnienie krwi, pomaga zwalczać przeziębienia; tymianek – ma właściwości wykrztuśne i antybakteryjne; szałwia – ma działanie antyseptyczne, przeciwzapalne, a nawet przeciwcukrzycowe; rumianek – ułatwia trawienie, zmniejsza bóle brzucha, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, uspokajająco; lipa – ma właściwości przeciwgorączkowe, łagodzi katar oraz bóle głowy wywołane przeziębieniem; mięta pieprzowa – obniża gorączkę w grypie i przeziębieniu, w medycynie chińskiej stosuje się ją w kaszlu i bólach głowy.
Pamiętajmy jednak, aby nie leczyć się na własną rękę, ponieważ nieleczone dolegliwości mogą prowadzić do wielu powikłań, bardzo groźnych dla naszego organizmu. Syropy przygotowane w domu (przepis na jeden z nich podajemy poniżej) mogą pomóc, lecz jako środki wspomagające. Zawsze należy poważnie traktować pogorszenie samopoczucia i skonsultować swój stan zdrowia z lekarzem. (mk)
|