“Babcine” sposoby na chorobę

Zbliża się jesień, a wraz z nią częste zmiany pogody. Zaprzątnięci codziennymi problemami zapominamy o potrzebach naszego organizmu i stajemy się podatniejsi na infekcje. Aby przyzwyczaić organizm do zmian temperatury, a tym samym zapobiegać przeziębieniu należy m.in. często przebywać na powietrzu, ubierać się odpowiednio do pogody, spożywać produkty bogate w witaminę C.

Jeśli mimo naszych starań dopadnie nas jakiś wirus, a objawy choroby, takie jak katar czy kaszel utrudnią nam życie można spróbować złagodzić je sięgając po właściwe specyfiki. Oprócz całego wachlarza leków łagodzących objawy przeziębienia, dostępnych w każdej aptece, warto czasem sięgnąć po “domowe sposoby”: napary (np. z lipy i malin), syropy (np. tymiankowo-szałwiowy na kaszel) czy nalewki (np. bursztynowa).

Z pewnością warto też odświeżyć wiedzę na temat cudownych właściwości roślin. Oto niektóre z nich: czosnek – ma właściwości bakteriobójcze, oczyszcza organizm, obniża ciśnienie krwi, pomaga zwalczać przeziębienia; tymianek – ma właściwości wykrztuśne i antybakteryjne; szałwia – ma działanie antyseptyczne, przeciwzapalne, a nawet przeciwcukrzycowe; rumianek – ułatwia trawienie, zmniejsza bóle brzucha, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, uspokajająco; lipa – ma właściwości przeciwgorączkowe, łagodzi katar oraz bóle głowy wywołane przeziębieniem; mięta pieprzowa – obniża gorączkę w grypie i przeziębieniu, w medycynie chińskiej stosuje się ją w kaszlu i bólach głowy.

Pamiętajmy jednak, aby nie leczyć się na własną rękę, ponieważ nieleczone dolegliwości mogą prowadzić do wielu powikłań, bardzo groźnych dla naszego organizmu. Syropy przygotowane w domu (przepis na jeden z nich podajemy poniżej) mogą pomóc, lecz jako środki wspomagające. Zawsze należy poważnie traktować pogorszenie samopoczucia i skonsultować swój stan zdrowia z lekarzem. (mk)

Syrop tymiankowo-szałwiowy na kaszel

Składniki:

0,25 l dobrej jakości wody pitnej
1 mała, drobniutko posiekana cebula
1 łyżka suszonego tymianku
1 łyżka suszonej szałwi
garść cukru kandyzu “Cukier Królewski”

Wykonanie:

wszystkie składniki należy umieścić w rondelku i zagotować. Mieszać aż do rozpuszczenia cukru (około 5 minut). Należy uważać, aby syrop się nie zagotował (nie może wrzeć). Lekko przestudzony trzeba przecedź przez gęste sito lub gazę.
Syrop tymiankowo-szałwiowy można spożywać na ciepło lub zimno. Po wystudzeniu należy przelać do ciemnej butelki, zakorkować i przechowywać w lodówce. Pić po 1 łyżce 3 razy dziennie.

Najlepiej do tego syropu użyć cukru kandyzu “Cukier Królewski”, ponieważ nada mu on niepowtarzalny smak i aromat. Cukier ten jest wytwarzany w czasie procesu wtórnej krystalizacji wysokogatunkowego roztworu otrzymanego z buraka cukrowego. Nie zawiera żadnych środków konserwujących. Doskonale nadaje się jako słodzik do herbat, kaw, likierów, syropów ziołowych i owocowych. Z napoi wydobywa to co w nich najlepsze. Ma piękne kryształy, świetlistą barwę żywicy i jest łudząco podobny do bursztynowych kamyków. Ten efekt osiąga się po podgrzaniu roztworu syropu, który karmelizując się nadaje zabarwienie i niepowtarzalną nutę smakową.

Źródło: Open Media

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH