Alantoina

Alantoina

Tę bezpieczną substancję stosuje się zarówno w produkcji leków, jak i kosmetyków. Jej dobroczynne działanie zostało dowiedzione naukowo. Przyspiesza ona gojenie się ran, ma także działanie ochronne oraz łagodzące.

Alantoina jest substancją organiczną dość szeroko rozpowszechnioną w przyrodzie. Produkowana jest m.in. w korzeniach roślin motylkowych, takich jak fasola czy soja, a także przez żywokost lekarski, kasztanowiec i miodunkę plamistą. Rośliny te wytwarzają alantoinę podczas procesów metabolicznych zachodzących przy udziale bakterii brodawkowych.

Omawiana substancja jest również końcowym produktem metabolizmu zasad purynowych u mięczaków, gadów i niektórych ssaków. Ludzie, małpy człekokształtne czy psy zatraciły zdolność wytwarzania enzymu urykazy, który jest niezbędny w procesie rozkładu kwasu moczowego do dwutlenku węgla i alantoiny.

Regeneruje, goi, pobudza
Alantoinę stosuje się przede wszystkim jako środek pobudzający ziarninowanie, czyli powstawanie nowej tkanki łącznej, zawierającej bogatą sieć naczyń włosowatych, oraz przyspieszający gojenie ran. Dlatego też preparaty zawierające alantoinę stosowane są u pacjentów z trudno gojącymi się ranami, owrzodzeniem podudzi, u osób z podwyższonym ryzykiem powstawania odleżyn, stanami zapalnymi i łuszczycą. Jednak na głębokie i rozległe rany nie należy stosować preparatów zawierających – oprócz alantoiny – kwas borowy. Może on wchłaniać się, powodując senność, podrażnienie błon śluzowych, złuszczanie naskórka czy rumień wielopostaciowy.

Alantoina jest pochodną mocznika. Jej amonowy charakter oraz powinowactwo do białek sprawia, że łatwo przenika do naskórka. Zmiękcza go i usuwa jego martwe komórki. W większych stężeniach ma działanie złuszczające. Pobudza powstawanie nowego naskórka, zwłaszcza po skojarzeniu z witaminą A i D3. Ma też właściwości rozjaśniające cerę. Bardzo często substancja ta występuje w preparatach stosowanych do usuwania blizn, np. po przebytym trądziku czy do likwidacji przebarwień skóry. Aby uzyskać widoczny efekt, należy ją stosować przez wiele miesięcy.

W aptekach dostępne są maści i kremy łagodzące skutki oparzeń słonecznych, zawierające witaminę E i alantoinę. Preparaty te pobudzają ziarninowanie, powodują szybkie oczyszczanie ran, ułatwiają oddzielanie się tkanek martwych, a jednocześnie działają kojąco i łagodząco na podrażnioną skórę.

Łagodzi, chroni, nawilża
Alantoina, dzięki szczególnie przyjaznym dla skóry i naskórka właściwościom, jest bardzo popularna w przemyśle kosmetycznym. Substancja ta przede wszystkim łagodzi podrażnienia skóry wywołane kontaktem z płynami do mycia naczyń, proszkami do prania, mydłem i substancjami o pH zasadowym lub kwaśnym. Chroni skórę przed drobnymi zranieniami, uszkodzeniami, otarciami i oparzeniami słonecznymi. Dzięki właściwościom keratolitycznym, czyli regulującym rogowacenie skóry, oczyszcza martwe fragmenty tkanki, zmiękcza oraz wygładza powierzchnię skóry.

Na rynku pojawia się coraz więcej kremów z alantoiną dla osób z trądzikiem i widocznymi na skórze zmianami po jego przebyciu. Substancja ta dodawana jest także do kremów pielęgnacyjnych, ponieważ jest bezpieczna i nie wywołuje reakcji alergicznych. Alantoina wspomaga ochronne działanie kremów, co ma istotne znaczenie zwłaszcza w preparatach przeznaczonych dla skóry suchej i wrażliwej, ale i w kremach stosowanych przy odparzeniach u niemowląt.

Alantoina jako lek niealergizujący jest lekiem bezpiecznym. Ponadto badania nie wykazały jej działania szkodliwego w przypadku kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Test Rozpoznawania Zaburzeń Związanych z Piciem Alkoholu AUDIT

Wypełnij nasz test i dowiedz się czy masz problem z piciem alkoholu

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH