Szanowni Państwo,
Ze względu na epidemię, ulegnie zmianie termin XVII Gali Nagrody Zaufania „Złoty OTIS”, planowanej pierwotnie na 16 kwietnia 2020.
O nowym terminie i miejscu dorocznej ceremonii, poinformujemy najszybciej jak będzie to możliwe.
Za niedogodności przepraszam, za zrozumienie dziękuję
Paweł Kruś, przewodniczący Kapituły Nagrody

Tłuszcze i leki


Zima to okres, kiedy jadamy bardziej kalorycznie niż w pozostałych porach roku. Posiłki są zazwyczaj obfitsze w tłuszcze. Niestety ten składnik diety powinien znaleźć się na cenzurowanym u pacjentów przyjmujących określone grupy leków.

Tłuszcze zawarte w pożywieniu przyczyniają się do zwiększonego wchłaniania niektórych leków. Chodzi tu o leki o dużej lipofilności, które bardzo dobrze rozpuszczają się w tłuszczach emulgowanych przez kwasy żółciowe. Emulsja tłuszczowa staje się nośnikiem dla leku i jego wchłanianie wzrasta. Ma to miejsce zarówno wtedy, gdy lek jest zażywany w trakcie posiłku, jak i w czasie krótszym niż 1-2 godziny po posiłku. Ryzyko takiej interakcji niesie przyjmowanie: trójpierścieniowych leków przeciwdepresyjnych, ß-adrenolityków, leków przeciwpasożytniczych oraz teofiliny.

Trójpierścieniowe leki przeciwdepresyjne
Do leków tych zaliczamy m.in. amitryptylinę, imipraminę. Interakcja tych preparatów z tłuszczami może spowodować na przykład obniżenie progu drgawkowego, ortostatyczne spadki ciśnienia tętniczego, przyspieszenie czynności serca, uczucie senności, zmęczenia, a czasem – paradoksalnie – bezsenność, zlewne poty oraz suchość błony śluzowej jamy ustnej.

ß-adrenolityki
W wyniku interakcji z niektórymi lekami z tej grupy (bisoprolol, propranolol, metoprolol) może dojść do zwolnienia czynności serca, zaburzenia przewodzenia serca (pod postacią bloku przedsionkowo-komorowego II lub III stopnia), niewydolności serca, bólu i zawrotów głowy. Należy podkreślić, że ß -adrenolityki są grupą bardzo powszechnie stosowaną m.in. w nadciśnieniu tętniczym, upośledzeniu czynności lewej komory po przebytym zawale mięśnia sercowego, a także w chorobie niedokrwiennej serca.

Leki przeciwpasożytnicze
Mowa tu m.in. o albendazolu i mebendazolu. Interakcje tych leków z tłuszczami niosą ryzyko wystąpienia zaburzeń żołądkowo-jelitowych, bólu i zawrotów głowy, łysienia, reakcji alergicznych (gorączka, wypryski skórne, świąd).

Teofilina
Interakcje tego alkaloidu z tłuszczami zawartymi w diecie niosą ryzyko wystąpienia tachykardii, hipotonii, niewydolności krążenia, hiperglikemii, nudności, wymiotów, biegunki, zaburzeń snu.

Postępowanie
W przypadku zażywania wymienionych leków, należy pamiętać o zachowaniu odpowiedniego odstępu czasu między posiłkiem bogatym w tłuszcze a przyjmowaniem preparatu. W takich przypadkach lek należy zażyć co najmniej dwie godziny po posiłku lub godzinę przed posiłkiem. Jeśli lek zaleca się przyjmować w trakcie posiłku lub tuż przed bądź po nim, pacjent powinien zadbać o to, aby jedzenie miało niską zawartość tłuszczu.
Produkty o wysokiej zawartości tłuszczu, to m.in.: smażone jaja, masło, tłuste mięsa i wędliny, pasztety, tłuste ryby (makrela, łosoś, śledź, sardynka w oleju), sery żółte, topione, śmietana, majonez, ciasta z kremami.

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH