Szanowni Państwo,
Ze względu na epidemię, ulegnie zmianie termin XVII Gali Nagrody Zaufania „Złoty OTIS”, planowanej pierwotnie na 16 kwietnia 2020.
O nowym terminie i miejscu dorocznej ceremonii, poinformujemy najszybciej jak będzie to możliwe.
Za niedogodności przepraszam, za zrozumienie dziękuję
Paweł Kruś, przewodniczący Kapituły Nagrody
Dieta po nowotworze

Dieta po nowotworze


Pacjent po zakończeniu leczenia onkologicznego może zrobić bardzo wiele, aby zabezpieczyć się przed nawrotem choroby. Amerykański Instytut do Badań nad Rakiem przygotował 10 zasad, których powinni przestrzegać zarówno ci, którzy są rekonwalescentami, jak i ci, którzy starają się zapobiec rakowi.

Coraz więcej osób cierpi z powodu nowotworów. Można to przypisywać m.in. skłonnościom genetycznym, niezdrowemu trybowi życia, przetworzonym pokarmom i długotrwałemu stresowi. Na szczęście medycyna oferuje coraz nowocześniejsze i skuteczniejsze procedury oraz substancje zwalczające raka. W efekcie rośnie liczba rekonwalescentów, którzy przeżyli chorobę, ale ich organizm jest wyniszczony. Dlatego tak ważne jest, aby po zakończeniu leczenia odbudować go i wzmocnić. Jednym z czynników, który ma bardzo duże znaczenie w powrocie do pełnego zdrowia, jest właściwy sposób żywienia.

Rodzaj leczenia a dieta
Prof. Jadwiga Dwilewicz-Trojaczek z Katedry i Kliniki Hematologii, Onkologii i Chorób Wewnętrznych Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego mówi, że jest wiele chorób nowotworowych i wiele metod ich leczenia. A to ma wielki wpływ na dietę chorego. Inaczej będzie wyglądać dieta kobiety, której usunięto pierś, a inaczej osoby, której usunięto żołądek lub fragment jelita.

Inaczej jest, gdy zastosowano chirurgię, radioterapię, chemioterapię czy metodę celowaną. Sposób żywienia zmienia się także, jeśli w leczeniu stosowano dwie albo nawet trzy z wymienionych metod. Dlatego w czasie pobytu w szpitalu, po leczeniu nowotworowym, dietetycy przepisują chorym odpowiednią dietę. Zdaniem prof. Dwilewicz-Trojaczek, specjalne żywienie powinno się rozpoczynać już w czasie leczenia, a nie dopiero na etapie rekonwalescencji.

Specjalne żywienie
Dieta powinna pokrywać zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze (białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy). Zdarza się jednak, że chory wymaga specjalistycznego żywienia, ale wtedy na pewno poinformuje go o tym lekarz prowadzący.

Dieta bogata w białko jest wskazana dla wszystkich rekonwalescentów, jednak szczególnie zaleca się ją chorym po chirurgicznej ingerencji w układ pokarmowy. Zazwyczaj występują u nich problemy z wchłanianiem, dlatego ich dieta powinna być szczególnie lekkostrawna. Takim osobom poleca się m.in. gotowane chude mięso, galaretki i kisiele przygotowywane w domu.

Przy wszelkich chłoniakach, transplantacjach szpiku, gdzie w trakcie leczenia radio- i chemioterapią zniszczono barierę ochronną organizmu, dieta powinna być bardzo restrykcyjna. Trzeba unikać żywności, która może być źródłem szkodliwych bakterii, wirusów i grzybów. Nie wolno zatem spożywać żadnych pokarmów surowych, nawet listka sałaty czy plasterka pomidora.

Czytaj więcej o ziarnicy złośliwej w artykule Chłoniak Hodgkina

Osoby po nowotworach nie powinny jeść serów pleśniowych i dojrzewających, na przykład feta, brie, camembert. Twarożek sojowy tofu można jeść po uprzednim gotowaniu go przez 5 minut. Należy unikać gotowych sosów i soków, a także miodu oraz potraw z jego dodatkiem.

Jak jeść?
Rekonwalescent powinien spożywać 6-7 małych posiłków dziennie (największym posiłkiem powinno być śniadanie). Powinny być one ładnie podane, kolorowe, aromatyczne i niezbyt gorące. Niezwykle ważne jest to, aby wszystkie produkty były świeżo przygotowane i pochodziły w miarę możliwości z gospodarstw ekologicznych, niestosujących chemii w uprawie roślin.

Każdy kęs pożywienia powinien być dokładnie przeżuwany. Jeżeli chory ma problemy z gryzieniem lub czuje ból w czasie połykania, należy podawać mu rozdrobnione posiłki lub dietę płynną, np. przecierane zupy. Natomiast w przypadku pojawienia się wymiotów i biegunki, należy zadbać o uzupełnianie strat wody i składników odżywczych.

Często, nawet mimo prawidłowej diety, chorzy tracą na wadze. Takie osoby są szczególnie narażone na infekcje, wolniej wracają do zdrowia i gorzej goją się ich rany pooperacyjne.

Choroby z żywności
Bakterie i inne szkodliwe czynniki znajdują się niemal we wszystkich składnikach naszego jedzenia. Większość
z nich jest nieszkodliwa lub prawie nieszkodliwa dla zdrowych osób z prawidłowo działającym układem odpornościowym. Rekonwalescenci po chorobie nowotworowej poddani chemioterapii, naświetlaniom, operacjom czy przeszczepowi komórek są bardzo wrażliwi na wszystkie infekcje, włączając w to właśnie choroby pochodzące z żywności. Dlatego potrawy i produkty dla tych osób powinny być dokładnie myte, płukane, przygotowywane z zachowaniem zasad higieny. Naczynia i sztućce powinny być wyparzone.


#10 ogólnych zasad
Istnieją pewne ogólne zasady odżywiania dla rekonwalescentów po chorobie nowotworowej. Amerykański Instytut do Badań nad Rakiem wyróżnił ich 10, zaznaczając, że powinni ich przestrzegać również ci, którzy starają się zapobiec nowotworom.

  1. Unikaj słodkich napojów. Wysoko słodzone, pełne konserwantów soczki, drinki i nektary są bardzo szkodliwe. Zrezygnuj także z wysoko przetworzonej, bardzo mocno solonej żywności, niezawierającej błonnika, za to mającej w swoim składzie bardzo dużo tłuszczu (gotowe dania, zupy itp.).
  2. Zachowuj prawidłową masę ciała; nie pozwól sobie na zbyt dużą nadwagę, ale jednocześnie nie doprowadzaj organizmu do nadmiernego wychudzenia.
  3. Ćwicz codziennie przez co najmniej 30 minut. W zależności od wieku i kondycji dobierz sobie odpowiedni rodzaj zajęć fizycznych. Pamiętaj, by nie zaczynać od zbyt forsownych ćwiczeń.
  4. Jedz warzywa i owoce, wprowadź do swojego menu pełne ziarna zbóż, fasolę i groch. Nie zapominaj też o kaszy.
  5. Ogranicz ilość spożywanego czerwonego mięsa (wołowina, wieprzowina, baranina) oraz wszelkich przetworzonych mięs (wędliny).
  6. Każda mama powinna – dla dobra swojego oraz dziecka – karmić swoje maleństwo piersią minimum do 6. miesiąca życia.
  7. Jeżeli pijesz alkohol, ogranicz jego ilość: jeden drink dziennie dla kobiety, dwa drinki dla mężczyzny.
  8. Ogranicz solenie potraw i kupowanie żywności bardzo solonej przez producenta.
  9. Nie zażywaj żadnych suplementów, które mają cię chronić przed chorobą nowotworową.
  10. Takie same zasady polecamy rekonwalescentom po chorobie nowotworowej oraz tym, którzy chcą zrobić wszystko, co mogą, aby uniknąć tej choroby.

Oprócz wymienionych zasad pamiętaj, aby nie palić papierosów i nie przebywać w zadymionych pomieszczeniach.

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH