Ziemniak

Ziemniak – składniki cenne dla naszego organizmu

Naturalne, bogate w składniki odżywcze i związki prozdrowotne – szczególnie te niskoprzetworzone. Polskie ziemniaki są bardzo cennym źródłem przydatnych składników odżywczych. Jakie inne cenne właściwości kryją w sobie te produkty? Z pomocą ekspertów dietetyki, ujawniamy zalety tego popularnego warzywa.

Ziemniak – to warzywo znają wszyscy. Ma łagodny smak, owalny kształt i wielkość. Młode ziemniaki gotowane w łupinach oraz te, posypane świeżym koperkiem, to smak dzieciństwa wielu Polaków. Jednak ziemniaki, mimo swojej pospolitej natury, zdołają dołączyć do grona „super żywności” dzięki swoim wyjątkowym właściwościom i zawartości cennych składników odżywczych?

Superfood – co to takiego?

 – Określenie „superfoods“ po polsku oznacza „super jedzenie“, rozumiane jako żywność o „super mocach“. Można założyć, że do grona produktów nazywanych w ten sposób zalicza się każdą żywność pochodzenia naturalnego, niskoprzetworzoną, bogatą w składniki odżywcze i wspierające zdrowie –  w tym nasze polskie, smaczne ziemniaki – przekonuje Urszula Somow, dietetyk, ekspert kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”.

Ziemniak – co zawiera?

Popularne ziemniaki to przede wszystkim wysoka zawartość węglowodanów, które pozwalają szybko odbudować rezerwy energii. Co ważne, ziemniaki zawierają także wysokiej jakości białko, którego wartość porównuje się z białkiem sojowym.

– Białko ziemniaka zawiera znaczące ilości lizyny – aminokwasu, którego nasz organizm nie jest  w stanie samodzielnie wytworzyć. W produktach zbożowych, takich jak makaron czy pieczywo aminokwas ten występuje jedynie w niewielkich ilościach, dlatego ziemniaki można polecać jako ich alternatywę, zwłaszcza w posiłkach wegetariańskich. Bulwy ziemniaka zawierają też składniki mineralne – zwłaszcza potas oraz witaminy, a regularnie spożywane stanowią dobre źródło wit. C – mówi dietetyczka.

Młody ziemniak - cenne źródło błonnika
Młody ziemniak – cenne źródło błonnika

Cenne właściwości ziemniaka

Oprócz składników odżywczych, ziemniaki posiadają także inne substancje pozwalające zakwalifikować je do tzw. “super żywności”. Mianowicie są to związki fenolowe o działaniu przeciwutleniającym, chroniące przed nadmiarem wolnych rodników oraz wspierające profilaktykę chorób sercowo-naczyniowych oraz nowotworowych.

Do ważnych składników należy także skrobia, która jest oporna na działanie enzymów trawiennych przewodu pokarmowego,co korzystnie wpływa na stan mikroflory naszych jelit.

Regularne spożywanie ziemniaków może również pomóc w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Ziemniaki neutralizują zakwaszający wpływ innych pokarmów, takich jak mięso czy ryby.

Ziemniak a funkcjonowanie układu pokarmowego

Ziemniaki, zawierają oczywiście także błonnik pokarmowy niezbędny
do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego.

Porcja 180g gotowanego ziemniaka dostarcza ok. 3g błonnika, co stanowi ponad 10% dziennego zapotrzebowania.. Biorąc pod uwagę wszystkie cenne właściwości, łatwą dostępność przez cały rok, niską cenę oraz lokalne pochodzenie, ziemniaki z pewnością zasługują na miano „super żywności”, która powinna regularnie gościć na naszych talerzach – zachęca ekspertka kampanii.


Źródło: informacja prasowa / www.ziemniakiczykartofle.pl

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH