Sposób na choroby serca

Przeprowadzone na uniwersytecie Harvard badania wykazały, że osoby regularnie spożywające ryby bogate w kwasy omega-3 niwelują ryzyko zawału, depresji i związanego ze starzeniem – pogorszenia sprawności mózgu.

Skutecznie przeciwdziałają także chorobom przewlekłym.

Naukowcy wykazali, że wzbogacenie swojej tygodniowej diety w nawet niewielkie ilości ryb bogatych w kwasy omega-3 zmniejsza ryzyko zawału serca aż o 36 proc.

Istnieje kilka rodzajów kwasów omega-3.
Ryby dostarczają przede wszystkim dwóch – EPA i DHA. Są one wyjątkowo dobrze przyswajane przez organizm.

Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie ryby bogate są w te kwasy, a są one niezbędnymi składnikami potrzebnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Proporcjonalnie najwięcej kwasów omega-3 mają takie ryby jak łosoś (zawierają ich aż 1200 do 2400 mg na porcję), makrela, tuńczyk, śledź, sardela, pstrąg i sardynki.

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH