Produkty mleczne wspomagają organizm


Mleko i przetwory mleczne są najlepszym źródłem rozmaitych składników mineralnych, zwłaszcza wapnia. Dostarczają lekkostrawne białka, dobrze przyswajalne tłuszcze, węglowodany, witaminy A, D, E oraz witaminy z grupy B.

Dietetycy zalecają picie dwóch szklanek mleka albo dwóch szklanek kefiru czy jogurtu oraz spożywanie 1-2 plasterków żółtego sera w celu pokrycia dziennego zapotrzebowania organizmu na wapń.

Niektóre osoby nie mogą pić mleka, gdyż nie trawią występującego w nim cukru – laktozy. Mogą je jednak z powodzeniem zastąpić mlecznymi napojami fermentowanymi (jogurty, kefiry) oraz serami.

Jogurty
Jogurty powstają z mleka w procesie fermentacji laktozy. Zawierają żywe kultury bakterii, które korzystnie oddziałują na pracę układu pokarmowego. Są o wiele bardziej urozmaicone niż mleko, a dzięki procesowi zagęszczania i dodatkowi owoców mają wyższą wartość odżywczą, co sprawia, że stanowią smaczny i zdrowy element codziennej diety.

Jogurt naturalny, bez dodatku cukru, jest idealny jako dodatek do dietetycznych sałatek – skutecznie zastępuje kaloryczną śmietanę i majonez.

Jogurtów smakowych jest na rynku bardzo wiele – mogą być gęste, kremowe lub pitne. Z kawałkami owoców, z dodatkiem miodu czy czekoladą mogą być one spożywane jako pyszny deser lub sycąca przekąska. Jogurty z dodatkiem zbóż lub musli stanowią świetną propozycję na śniadanie – źródło energii na resztę dnia. Zawarty w nich błonnik usprawnia pracę jelit i pomaga oczyścić organizm z toksyn.

Kefiry
Kefir, dzięki lekko kwaskowatemu smakowi, jest świetnym napojem orzeźwiającym. Wykazuje właściwości odżywcze i jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, dobrze przyswajalnego wapnia oraz białka. Ponadto kefir reguluje procesy przemiany materii, a zmiksowany ze świeżymi owocami zamienia się w pyszny, zdrowy koktajl.

Probiotyki
Na rynku dostępna jest szeroka gama produktów probiotycznych, zawierających aktywne, wyselekcjonowane kultury bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus i Streptococcus) i bifidobakterie, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie poprzez odbudowywanie mikroflory jelitowej. Stosowanie tych produktów jest szczególnie ważne u osób narażonych na zmiany w składzie mikroflory jelitowej. Czynnikami, które powodują takie zaburzenia, są m.in.: doustna terapia antybiotykowa, niewłaściwa dieta, stres, a nawet starzenie się.

Bakterie kwasu mlekowego biorą udział w metabolizmie kwasów żółciowych i cholesterolu, a także tworzą barierę dla bakterii chorobotwórczych. Ponadto bifidobakterie fermentują laktozę, dzięki czemu wykazują zdolność łagodzenia objawów nietolerancji tego cukru.

Naruszenie składu mikroflory jelitowej może doprowadzić do biegunki czy zapalenia śluzówki. Spożywanie produktów mlecznych wzbogaconych o probiotyki reguluje mikroflorę jelitową, zapobiegając negatywnym skutkom jej naruszenia, a także wspomaga naturalną odporność organizmu.

Sery
Sery dostarczają organizmowi wapń, pełnowartościowe białka oraz witaminy z grupy B i witaminę A. Serki twarogowe są idealne na lekki posiłek – natychmiast zaspokajają głód. Mleko i produkty mleczne są niezbędnym elementem zdrowej, zbilansowanej diety, a na dodatek są bardzo smaczne!

Kefir BAKOMA
Smaczny i zdrowy napój orzeźwiający – polecany do spożywania przez cały rok. Kefir naturalny jest źródłem wapnia – 100 g napoju zawiera aż 120 mg tego pierwiastka.

Jogurt NATURALNY BEZ CUKRU
Zawiera bardzo mało tłuszczu (tylko 1,5%) i nie zawiera cukru. Jogurt jest wzbogacony o wapń oraz żywe kultury bakterii: Bifidobacterium oraz L.casei, poprawiające mikroflorę w organizmie. Jest idealny do dietetycznych sosów i sałatek.
BENEFIT – jogurt probiotyczny

Jogurt o niskiej zawartości tłuszczu (tylko 0,8%). Zawiera specjalnie wyselekcjonowane bakterie L.casei i Bifodobacterium oraz inulinę – rozpuszczalny błonnik pokarmowy. Występuje w dwóch smakach: truskawkowym
oraz jagodowym.

BACTIV – jogurt probiotyczny
Zawiera aktywne kultury bakterii Bifidobacterium, które wspomagają naturalną odporność organizmu i dbają o równowagę flory jelitowej. Bactiv występuje w dwóch smakach: naturalnym i truskawkowym.

Nowy serek BAKUŚ
Nowy Bakuś został wzbogacony witaminami A, D i E. Serek występuje w sześciu smakach: waniliowym, czekoladowym, bananowym, biszkoptowym, truskawkowym i morelowym.

Test Rozpoznawania Zaburzeń Związanych z Piciem Alkoholu AUDIT

Wypełnij nasz test i dowiedz się czy masz problem z piciem alkoholu

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH