produkty bogate w wapń

Produkty bogate w wapń i witaminę D dla najmłodszych

Zrównoważone odżywianie to bardzo ważny aspekt rozwoju organizmu dziecka. Produkty bogate w wapń i witaminę D są niezwykle ważne dla dzieci w wieku przedszkolnym. Korzystnie wpływają na mocne kości, a także na ogólny stan zdrowia organizmu. Przeczytaj ile wapnia i witaminy D potrzebuje mały organizm.

 

Dlaczego produkty bogate w wapń i witaminę D są tak ważne  w diecie dzieci?

Badania wykazały, że w dużej ilości przypadków dieta dzieci w wieku przedszkolnym jest zbyt uboga w wapń i witaminę D. Niedobory wapnia w diecie dotyczą 50% polskich czterolatków, a niedobory witaminy D aż 98% dzieci (Ogólnopolskie badanie nad zawartością wapnia i witaminy D w dietach dzieci w wieku 4 lat, Pediatria Współczesna Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka, 2006; 8: 107-109).Wyniki te oznaczają, że warto edukować na temat witaminy D i wapnia. Rodzice powinni znać dobre źródła tych cennych składników, by uzupełniać ich niedobór w diecie dzieci.

Czy eksponowanie skóry na słońce pokrywa zapotrzebowanie organizmu na witaminę D?

Witamina D wytwarza się w wyniku tzw. syntezy skórnej pod wpływem promieni słonecznych. Już kilkanaście minut kąpieli słonecznej jest w stanie pokryć dzienną dawkę witaminy D. Dlaczego więc często słyszymy o tym, że synteza skórna witaminy D nie jest wystarczająca? Po pierwsze rodzice mają tendencję do ochrony dzieci przed słońcem – przebywanie w cieniu czy używanie kremów z filtrem przeciwsłonecznym skutecznie ograniczają powstawanie witaminy D w organizmie. Po drugie żyjemy w klimacie, gdzie słonecznych dni jest po prostu zbyt mało.

Czy konieczna jest suplementacja witaminy D?

W związku z tym, że dzienne zapotrzebowanie na witaminę D dla dzieci i młodzieży wynosi między 600 a 1000 j.m. na dobę (15-25 μg/dobę) specjaliści zalecają, by rozważyć suplementację witaminą D, zwłaszcza w mało słonecznych miesiącach, pomiędzy wrześniem a kwietniem. Warto pamiętać, że dotyczy to nie tylko niemowląt, ale także starszych dzieci.

Czy dieta może zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na witaminę D?

Źródłem witaminy D może być dieta, a konkretnie takie produkty jak: żółtka jaj czy ryby. Jednak by pokryć zapotrzebowanie na witaminę D, dziecko musiałoby codziennie zjeść dużą ilość ryb i jajek, co jest niewykonalne. Dlatego warto szukać produktów, które są wzbogacane witaminą D. Produkty mleczne z dodatkiem witaminy D są także źródłem wapnia – tak cennego składnika diety dla dzieci w wieku przedszkolnym.

Jakie produkty bogate w wapń zaspokoją dzienne zapotrzebowanie kilkulatka na ten pierwiastek?

Źródłem wapnia, obok produktów mlecznych i mleka, są też ryby oraz niektóre produkty pochodzenia roślinnego, np. sezam czy mak. Dzienne zapotrzebowanie na wapń dziecka w wieku 4-8 lat wynosi 800 mg. Warto podkreślać, że źródłem dobrze przyswajalnego wapnia są produkty mleczne, oznacza to, że powinny one stanowić ważny element codziennej diety dziecka. Szklanka mleka to jednak za mało, by pokryć dobowe zapotrzebowanie na wapń. Dziecko powinno spożywać 3-4 porcje produktów mlecznych, proponujmy więc nie tylko mleko, ale także żółty ser, serki czy jogurty, szczególnie te wzbogacone dodatkowo w witaminę D. Wybierając produkty bogate w wapń, zawsze sprawdzajmy, jak jego ilość przekłada się na wielkość porcji: zdecydowanie łatwiej będzie dziecku zjeść plaster sera żółtego (30 g) niż 100 g migdałów – a te dwie rzeczy dostarczą mu tyle samo wapnia.  

Czy produkty mleczne to najlepsze źródło zarówno witaminy D jak i wapnia?

Niestety produkty mleczne, mimo że bogate w wapń, to zawierają niewielkie ilości witaminy D, dlatego warto jest sięgać po produkty fortyfikowane, czyli dodatkowo wzbogacone witaminą D.  Bardzo dobrze, gdy witamina D i wapń idą w parze, ponieważ witamina D wpływa pozytywnie na wchłanianie wapnia. Przypomnijmy, że organizm wykorzystuje wapń do budowy kości i zębów. Witamina D wspiera wapń nie tylko w dbaniu o zdrowe kości, ale dodatkowo wpływa na odporność i co najważniejsze – ma znaczenie w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym!

Tab. 1. Zawartość witaminy D w produktach spożywczych

Produkt spożywczy Zawartość witaminy D
Węgorz świeży 1200 IU/100 g
Śledź w oleju 808 IU/100 g
Gotowany/pieczony łosoś 540 IU/100 g
Śledź marynowany 480 IU/100 g
Ryby z puszki (tuńczyk, sardynki) 200 IU/100 g
Gotowana/pieczona makrela 152 IU/100 g
Żółtko jaja 54 IU/żółtko
Dorsz świeży 40 IU/100 g
Ser żółty 7,6-28 IU/100 g
Mleko krowie 3-1,2 IU/100 ml

Źródło: Polskie zalecenia dotyczące profilaktyki niedoborów witaminy D – 2009, „Postępy Nauk Medycznych” 2010, nr 5, s. 356-359.

Tab. 2. Zawartość wapnia w porcjach produktów spożywczych

Produkt spożywczy Zawartość wapnia
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 255 mg/150 g (średnie opakowanie)
Sardynka w pomidorach 250 mg/100 g
Ser Gouda 242 mg /30 g (1 plaster)
Mleko 240 mg/200 ml (1 szklanka)
Soja, nasiona suche 240 mg/100 g
Migdały 239 mg/100 g
Orzechy laskowe 186 mg/100 g
Fasola biała, nasiona suche 163 mg/100 g
Waniliowy serek homogenizowany 170 mg/200 g (1 duże opakowanie)
Ser twarogowy tłusty 62 mg/70 g (1 plaster)

Źródło: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.

Źródło: Materiały prasowe / alertmedia.pl

Test Rozpoznawania Zaburzeń Związanych z Piciem Alkoholu AUDIT

Wypełnij nasz test i dowiedz się czy masz problem z piciem alkoholu

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH