Pomidory z brokułami

Brokuły i pomidory lepiej zwalczają raka prostaty gdy spożywa się je razem, niż osobno – wynika z najnowszych badań amerykańskich, o których informuje pismo “Cancer Research”.

Jak przypominają autorzy pracy, zarówno pomidory, jak i brokuły są znane ze swoich własności przeciwnowotworowych. “Zaobserwowaliśmy, że jedzenie pomidorów łącznie z brokułami nasila przeciwrakowy efekt obydwu warzyw” – komentuje prowadzący badania prof. John Erdman z Uniwersytetu Stanu Illinois. Jego zdaniem, jest to prawdopodobnie związane z tym, że składniki zawarte w każdym z tych pokarmów aktywują odmienne mechanizmy hamujące rozwój nowotworów.

Naukowcy pod kierunkiem prof. Erdmana prowadzili doświadczenia na szczurach, którym przeszczepiono komórki raka prostaty. Część zwierząt była na diecie zawierającej 10 proc. sproszkowanych pomidorów i 10 proc. sproszkowanych brokułów. Preparaty uzyskiwano z całych warzyw.

Pokarm innych gryzoni wzbogacono bądź tylko w sproszkowane pomidory, bądź w sproszkowane brokuły, albo też wyłącznie w likopen – czerwony składnik pomidorów uważany za związek przeciwnowotworowy lub w finasteryd – lek hamujący syntezę testosteronu. Finasteryd jest? przepisywany mężczyznom z łagodnym przerostem prostaty w ramach prewencji raka tego gruczołu. Jeszcze
jedna grupę szczurów wykastrowano po to by zahamować produkcję testosteronu.

Po 22 tygodniach guzy prostaty wycięto i zważono. Okazało się, że kombinacja proszku z brokułów i pomidorów najskuteczniej hamowała wzrost raka – guzy pobrane od szczurów otrzymujących obydwa składniki były najmniejsze. Badania laboratoryjne potwierdziły też, że komórki tych nowotworów dzieliły się wolniej, niż u innych szczurów. Porównywalną skuteczność stwierdzono jedynie w przypadku kastracji.

“To fascynujące, że radykalna operacja chirurgiczna może dawać efekty porównywalne do diety” – cieszą się badacze. Ich zdaniem, starsi mężczyźni, którzy z powodu powolnego wzrostu raka prostaty nie zostali poddani chemio- czy radioterapii, powinni rozważyć włączenie do swojej diety dużych ilości brokułów i pomidorów.

Jak obliczyli autorzy, 55-letni mężczyzna, który martwi się o stan swojego gruczołu krokowego powinien zjadać niemal 1,5 filiżanki brokułów i 2,5 filiżanki świeżych pomidorów (lub filiżankę przecieru pomidorowego).

Naukowcy przypominają też, że siekanie czy gotowanie tych warzyw zwiększa dostępność zawartych w nich składników dla naszego organizmu. Gotowanie pomidorów na przykład powoduje odparowanie wody i prowadzi do większej koncentracji cennych dla zdrowia związków.

Zdaniem prof. Erdmana, wyniki tych badań dowodzą też, że jedzenie różnych produktów w całości jest zdrowsze niż zażywanie tylko ich składników. “W tym przypadku lepiej jeść pomidory niż zażywać suplementy z likopenem” – podkreśla badacz.

W innych badaniach prof. Erdman wykazał na przykład, że poza likopenem, również inny związek z pomidorów – tzw. fitofluen, może obniżać ryzyko raka prostaty. Jak przypomina badacz, doświadczenia przeprowadzone przez jego koleżankę z Uniwersytetu Stanu Illinois, dowiodły z kolei, że związki siarki obecne w brokułach wzmacniają czynności pewnych enzymów odpowiedzialnych za rozkład substancji rakotwórczych w naszym organizmie.

Test Rozpoznawania Zaburzeń Związanych z Piciem Alkoholu AUDIT

Wypełnij nasz test i dowiedz się czy masz problem z piciem alkoholu

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH