Pij herbatę bez mleka

Pijąc czarną herbatę z mlekiem, eliminujemy jej dobroczynny wpływ na układ krwionośny – informują naukowcy w “European Heart Journal”.

Czarna herbata wyraźnie poprawia zdolność tętnic do rozluźniania się i rozszerzania. Wiele badań eksperymentalnych i klinicznych wskazuje na to, że ma ona działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i obniża ciśnienie krwi, dzięki czemu chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi.

Prowadzone zarówno na ochotnikach, jak i na aortach szczurów oraz komórkach tkanki śródbłonkowej badania wykazały, że herbata rozluźnia te naczynia, powodując wytwarzanie tlenku azotu.

Dodanie mleka do herbaty blokuje ten efekt – twierdzą naukowcy ze szpitala Charite w Berlinie.

Okazało się, że “winowajcą” jest obecna w mleku grupa białek – kazein, które reagują z zawartymi w herbacie katechinami. Katechiny są związkami z grupy flawonoidów. To głównie one odpowiadają za ochronne działanie herbaty w stosunku do naczyń krwionośnych.

Prowadzący badania podkreślają, że ich praca może mieć znaczenie także w badaniach nad rakiem. W związku z zawartością przeciwutleniaczy uważa się, że herbata może chronić przed tą chorobą. Ponieważ na całym świecie tylko wody wypija się więcej niż herbaty, jej wpływ na zdrowie publiczne jest ogromny.

Kolejne badania niemieckich naukowców mają wykazać, czy lepsza dla zdrowia jest herbata zielona, czy też czarna, a także jak herbata wpływa na przykład na powtórne zwężanie się naczyń.

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH