Orzechy włoskie czy nerkowce - które lepsze?

Orzechy włoskie czy nerkowce? Które z nich są zdrowsze?

Orzechy włoskie czy nerkowce? Które z nich są zdrowsze?
5 (100%) 7 votes

Orzechy włoskie, nerkowce czy jakiekolwiek inne posiadają wyjątkowe właściwości. Różnorodność tych darów natury sprawia, że wykorzystując je w codziennej diecie możemy spodziewać się poprawy nie tylko swojego samopoczucia. Które orzechy będą najlepszym wsparciem dla mózgu i jakie inne korzyści płyną z sięgania po nie na co dzień?

Orzechy włoskie z Rumunii

Jeśli myśleliście, że orzechy włoskie pochodzą, jak mogłaby wskazywać nazwa, z Włoch, to możecie się niemało zaskoczyć. Gatunek ten przywędrował do nas nie z Włoch, a z Wołoszczyzny – historycznej krainy w Rumunii i to właśnie stąd wzięła się jego nazwa.

Najważniejsze jednak jest to, co orzechy włoskie mogą zaoferować. A są to przede wszystkim wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które bardzo korzystnie wpływają na pracę mózgu. Poleca się spożywanie orzechów włoskich, które intensywnie się uczą. Są one nie tylko idealną przekąską w trakcie nauki, ale sprawdzają się także jako dodatek do lodów, muesli albo owsianki. Skutecznie urozmaicą także sałatki.

Warto jednak pamiętać, że orzechy łatwo się psują, dlatego najlepiej kupować je w łupinach i samemu obierać. Tak obrane orzechy powinno się przechowywać w szczelnym, szklanym słoju.

Nerkowce – tropikalne dobro dla mózgu

Orzechy nerkowca przybywają do nas z Brazylii. Tropikalne drzewa, których są nasionami, to bliscy krewni mango i pistacji.  Są bardzo ważnym źródłem potasu, magnezu, cynku i żelaza.

Chętnie wykorzystuje się je do wszelkiego rodzaju deserów, głównie ze względu na słodki smak. Często stosuje się je także w kuchni indyjskiej, szczególnie do potraw curry. Nerkowce świetnie sprawdzają się także w postaci domowego masła orzechowego. Domowe masło orzechowe z powodzeniem sprawdzi się na kanapce, albo wzmocni smak sosu do makaronu czy mięsa.

Orzeszki ziemne jak groch i fasola?

Popularne i lubiane przez wielu fistaszki, to tak naprawdę nasiona roślin strączkowych, które wyglądem, smakiem i składem przypominają orzechy. Dlatego nazywa się je orzeszkami, pomimo że pochodzą z tej samej rodziny co groch czy fasola. Są one bogatym źródłem potasu, magnezu, żelaza i cynku, a także witamin z grupy B, czyli składników istotnych dla naszego układu krążenia, a ponadto pomagających nam w walce ze stresem i poprawie koncentracji.

Orzeszki ziemne cenione są za swój łagodny smak, który doskonale komponuje się z deserami. Można z nich robić ciasteczka, muffinki, a nawet tarty, np. pyszną tartę z toffi. Warto przy tym wybierać orzeszki naturalne.

 


Źródło: informacja prasowa 

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH