Karmieni piersią w dzieciństwie żyją dłużej

Osoby, które w dzieciństwie były karmione mlekiem matki, rzadziej cierpiały na groźne choroby i przedwcześnie umierały – tak wynika z najnowszych obserwacji, opublikowanych na łamach magazynu „Proceedings of the Royal Society B”.

Badania prowadzili specjaliści z Northwestern University w USA. Zaprosili do nich siedem tysięcy mężczyzn i kobiet w wieku od 24 do 32 lat. Prawie połowa uczestników badania (44,8 proc.) była w wieku niemowlęcym przez dłuższy czas karmiona piersią.

Uczeni zaobserwowali, że wolontariusze, którzy nie byli karmieni piersią lub pili mleko matki przez bardzo krótki czas, mieli wyższy poziom białka C-reaktywnego (CRP), które jest markerem stanów zapalnych, zakażeń bakteryjnych, chorób serca, cukrzycy typu 2 i w pewnym sensie – ryzyka przedwczesnej śmierci z powodu np. udaru mózgu.

W badaniach uwzględniano głównie rodzeństwa, co pozwoliło na uniknięcie tendencyjności. Wykorzystano różnice w masie i długości karmienia piersią między rodzeństwem do oszacowania różnic w poziomie białek CRP w dorosłym życiu.

Jak wyliczyli amerykańscy naukowcy, karmienie piersią przez 3-6 miesięcy obniża stężenie CRP o 26,7 proc., karmienie przez rok – o 29,6 proc., a dłużej – o 29,8 proc. Dla każdego dodatkowego kilograma masy urodzeniowej, poziom CRP w dorosłości był o 5 proc. niższy.

Naukowcy zachęcają matki do dłuższego karmienia piersią, w celu poprawy ogólnego stanu zdrowia populacji dorosłych. Kobiecy pokarm zawiera niezbędne składniki odżywcze i wspiera system odpornościowy noworodka. Wpływa także na rozwój układu odpornościowego i procesów metabolicznych związanych z otyłością – wpływających na produkcję CRP w wieku dorosłym.

(Źródło: zdrowie.dziennik.pl, biomedical.pl)

Test Rozpoznawania Zaburzeń Związanych z Piciem Alkoholu AUDIT

Wypełnij nasz test i dowiedz się czy masz problem z piciem alkoholu

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH