Jemy mniej warzyw i owoców

Według badań Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Polacy jedzą coraz mniej warzyw i owoców.
W latach 2008-2010 średnio zjadaliśmy 283 gramy dziennie, podczas gdy jeszcze 10 lat temu 309 g. Najbardziej spadło spożycie jabłek, kapusty, marchwi, buraków i cebuli. Więcej natomiast zjadamy owoców cytrusowych.
Średnio, konsumpcja warzyw w polskich gospodarstwach domowych w latach 2001-2010 zmniejszała się o ok. 0,9 proc. rocznie, a owoców o 1,9 proc. Wśród owoców najbardziej spadło spożycie jabłek, choć i tak jest to najchętniej zjadany przez nas owoc (15 kg rocznie).

Coraz rzadziej sięgamy także po polskie warzywa, takie jak: kapusta, cebula, buraki i marchew. Dużo więcej zajadamy za to pomidorów (10 kg rocznie) i ogórków (7 kg).

Test Rozpoznawania Zaburzeń Związanych z Piciem Alkoholu AUDIT

Wypełnij nasz test i dowiedz się czy masz problem z piciem alkoholu

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH