jak czytac etykiety wody w sklepie

Jak czytać etykiety wody w sklepie?

Na etykiecie opakowania wody znajdują się ważne informacje. Umiejętność czytania etykiet jest ważnym krokiem, by za każdym razem dokonywać świadomych wyborów podczas zakupów. Jak czytać etykiety, by wybierać najbardziej wartościowe produkty? 

Potrafiąc odczytać podstawowe informacje z etykiety, możemy w szybki sposób określić czy dany produkt jest wysokiej jakości i posiada niezbędne minerały. Możemy dowiedzieć się o z jakiego źródła pochodzi dana woda – często zdarza się, że nazwa, która sugeruje jakąś miejscowość, wcale nie oznacza, że stamtąd pochodzi.

Kolejną informacją jest skład wody. Obecnie najpopularniejsze są wody nisko, średnio i  wysokozmineralizowane. Sztuką jest wybrać odpowiednio zmineralizowaną wodę, dostosowaną do naszego zdrowia. Nie każdy bowiem może spożywać np. wysokozmineralizowaną wodę, a dla niektórych zalecane jest picie właśnie tylko tej odmiany.

Jak czytać etykiety, by wybrać idealną wodę dla siebie? 

 – Jeżeli nie mamy problemów zdrowotnych, sięgajmy po wody źródlane. Jeżeli mamy szereg różnych chorób, najbezpieczniej też wybrać wodę źródlaną. Przy zdiagnozowanej osteoporozie możemy sięgać po wody, które mają więcej wapnia. Jeżeli mamy już kamicę nerkową, to takiej wody unikajmy. Gdy cierpimy na nadciśnienie musimy unikać wody, która zawiera dużo wapnia – mówi newsrm.tv dr n. med. Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia.

woda jak czytać etykiety
Jak czytać etykiety wody?

 

Niemowlętom i dzieciom do 3 roku życia, powinniśmy podawać wodę źródlaną lub wody mineralne, ale niskozmineralizowane, niskosodowe i niskosiarczanowe (poniżej 20 mg/l). Tak zalecają eksperci Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego. W późniejszym etapie rozwoju, po 3 roku życia dzieci mogą już pić wodę średniozmineralizowaną.

Czy woda się psuje?

Tak. Kupując wodę w sklepie musimy również zwracać uwagę na datę przydatności do spożycia. To produkt, który jak wszystkie inne, ma swój termin przydatności, i spożywanie po tej dacie, może wiązać się z nieprzyjemnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Ważne jest też, żeby kontrolować, kiedy woda została otworzona – najczęściej nie dłużej niż 12 godzin po otwarciu, powinna ona być wypita. Ponadto, w momencie, gdy dotykami ustami do butelki, infekujemy wodę. Musimy wypić ją w takim przypadku w ciągu najbliższych kilku godzin.


Źródło: informacja prasowa / newsrm.tv
Wypowiedź: dr n. med. Agnieszka Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH