Bez diety

Ponad połowa kobiet w ciąży nie stosuje zasad zdrowego żywienia. – wynika z niepublikowanego raportu dietetyków, do którego dotarł “Dziennik”. Dlaczego ciężarnym Polkom tak trudno poskromić apetyt na niezdrowe jedzenie? Bo uważają, że w czasie ciąży wolno im wszystko. Ciężarne Polki zjadają aż trzykrotnie więcej sodu, fosforu i witaminy A, niż powinny. To oznacza kłopoty.

Złe nawyki żywieniowe mogą być bowiem powodem aż 80 różnych schorzeń i wad rozwojowych u dziecka – ostrzegają lekarze. Kobiety, które niedawno były w ciąży, przyznają, że łatwiej im było rozstać się z ulubionym alkoholem czy papierosami niż z przysmakami.

Jak pisze “Dziennik” Agata Passent, mama jedenastomiesięcznego Kuby, kiedy dowiedziała się, że będzie miała dziecko, zrezygnowała z wina. Nie potrafiła jednak odzwyczaić się od bardzo pikantnej hinduskiej kuchni.

Tymczasem – jak oceniają naukowcy – sposób żywienia przyszłej mamy ma fundamentalne znaczenie dla przebiegu ciąży, rozwoju dziecka i stanu jego zdrowia w przyszłości. Świadomość taka towarzyszy jedynie niecałej połowie przyszłych polskich mam – wynika z raportu dietetyków z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie.

“Dziennik” informuje, że lekarze z instytutu sprawdzili nawyki żywieniowe ciężarnych 20- i 30-latek z całej Polski. Sposób odżywiania w czasie ciąży zmieniło tylko 44 proc. z nich. Połowa zrezygnowała całkowicie z picia alkoholu, a co trzecia z palenia.

Pomimo tych wyrzeczeń wyniki ich badań lekarskich pozostawiały wiele do życzenia. Kobietom w drugiej połowie ciąży brakowało bowiem białka, błonnika, witamin z grupy B oraz składników mineralnych: żelaza, cynku, wapnia, magnezu i potasu. Za to w ich krwi wykryto przekraczające dopuszczalne normy ilości sodu, fosforu i witaminy A.

“Zawartość sodu przekroczona była aż trzykrotnie” – informuje na łamach “Dziennika” szefowa zespołu badań z Zakładu Żywienia Instytutu Matki i Dziecka Halina Weker. Przypuszcza ona, że przyczyną była zła dieta, jedzenie mocno przesolonych potraw – przeważnie białego pieczywa oraz konserwowanych wędlin.

Oba produkty, mimo że nie wydają się słone, zawierają polepszacze ze sporą zawartością soli. Również spora nadwyżka fosforanów we krwi ciężarnych to dowód na to, że Polki odżywiają się byle jak. Fosforany są głównym składnikiem środków konserwujących dodawanych do fast foodów, zup w proszku, niektórych napojów.

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH