Wymienniki węglowodanowe

Wymienniki węglowodanowe – tabela

Wymienniki węglowodanowe – tabela
4.4 (88.78%) 335 votes

Wymienniki węglowodanowe służą do obliczenia ilości węglowodanów, jaka znajduje się w zaplanowanym przez ciebie posiłku. Musisz to wiedzieć, by dobrze wyliczyć ilość insuliny, którą należy przyjąć.

Opanowanie systemu wymienników węglowodanowych, choć początkowo wydaje się dość skomplikowane (i wymaga częstego używania wagi kuchennej), pozwala jednak na samodzielne komponowanie urozmaiconej diety. Przede wszystkim zaś umożliwia dokładne dopasowanie ilości insuliny do posiłku i dobrą kontrolę cukrzycy.

1 wymiennik węglowodanowy

– to porcja produktu (w gramach), która zawiera 10 g węglowodanów przyswajalnych. Węglowodany przyswajalne to węglowodany obecne w danym produkcie po odjęciu błonnika pokarmowego (który nie jest trawiony, a więc nie dostarcza energii).

Węglowodany przyswajalne = węglowodany ogółem – błonnik pokarmowy

Jak policzyć, ile wymienników węglowodanowych potrzebuję dziennie?

Według Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, węglowodany powinny stanowić około 45-50 proc. przyjmowanych kalorii. Po to, by obliczyć, ile WW dziennie potrzebujesz, najpierw policz, jaką część twojego zapotrzebowania kalorycznego powinny stanowić węglowodany.

Przykładowo, jeśli potrzebujesz dziennie 2100 kcal, to zapotrzebowanie na węglowodany wynosi: 2100 x 0,5 = 1050. Ponieważ 1 g węglowodanów to 4 kcal, tak więc: 1050 : 4 = 262,5 g węglowodanów. Ponieważ 1 WW odpowiada takiej ilości produktu, w jakiej jest zawarte 10 g węglowodanów, tak więc 262,5 g = 26,25 WW na dobę. Osoba ważąca 70 kg o prawidłowym BMI, prowadząca siedzący tryb życia, powinna zjeść dziennie ok. 26 WW na dobę.

Tę ilość trzeba rozplanować na poszczególne posiłki, np:

  1. Śniadanie (7:00) 7 WW
  2. Drugie śniadanie (10:00) 2 WW
  3. Obiad (13:00) 7 WW
  4. Podwieczorek (16:00) 2 WW
  5. Kolacja (19.00) 6 WW
  6. Dodatkowy posiłek przed snem 2 WW

RAZEM: 26 WW

Opanowanie systemu wymienników węglowodanowych pozwala na samodzielne komponowanie urozmaiconej diety.

Wymienniki węglowodanowe – zawartość w produktach

ProduktIlość w gramachMiara domowaIlość WW w porcjiIlość produktu zawierająca 1 WW
Mleko i produkty mleczne
Mleko 2% tłuszczu2001 szklanka1 WW200 g – 1 szklanka
Śmietana 12% tłuszczu151 łyżka0 WW250 g – 1 kubek
Jogurt naturalny1201 małe opakowanie0,7 WW160 g
Jogurt trusk. 1,5% tł.1201 małe opakowanie1 WW120 g
Kefir 2% tłuszczu2001 szklanka0,9 WW210 g
Maślanka2001 szklanka0,9 WW210 g
Ser Camembert1201 krążek0 WW
Ser Edamski251 plaster0 WW
Ser twarogowy chudy201 łyżka stołowa0 WW300 g
Ser typu „Feta”130pół opakowania0 WW1000 g
Serek homog. pełnotł.2001 opakowanie0,6 WW340 g
Lody śmietankowe501 kulka0,9 WW56 g
Jaja
Jajko kurze501 sztuka0 WW
Mięso i produkty mięsne
Wątroba wieprzowa1000,3 WW340 g
Wątroba wołowa1000,4 WW250 g
Wątróbka z kurczaka1000 WW
Pasztet pieczony201 cienki plasterek0,2 WW100 g
Kotlet schabowy panier.1201 średni1,8 WW67 g – 1/2 kotleta
Produkty rybne
Śledź w śmietanie1000,5 WW200 g
Produkty zbożowe
Mąka pszenna1002/3 szklanki7,1 WW14 g – 1 łyżka
Mąka żytnia1002/3 szklanki7,1 WW14 g – 1 łyżka
Kasza gryczana1002/3 szklanki6,3 WW16 g – 1 łyżka
Kasza jęczmienna1002/3 szklanki6,8 WW15 g – 1 łyżka
Kasza manna1002/3 szklanki7,4 WW13 g – 1 płaska łyżka
Ryż biały100niepełna szklanka7,6 WW13 g – 1 płaska łyżka
Ryż brązowy100niepełna szklanka6,8 WW14 g – 1 łyżka
Makaron dwujajeczny70Szklanka5WW15 g – pół szklanki (zależy od rodzaju makaronu)
Płatki pszenne303 łyżki2,1 WW14 g – 1 i 1/2 łyżki
Płatki kukurydziane252/3 szklanki1,9 WW13g – 4 łyżki
Płatki owsiane303 łyżki1,9 WW16 g – 1 i 1/2 łyżki
Płatki jęczmienne303 łyżki2,1 WW14 g – 1 i 1/2 łyżki
Chrupki kukurydziane1001 łyżka7 WW15 g – 3 garście
Otręby pszenne70,1 WW50 g
Musli z susz. owocami453 łyżki2,9 WW15 g – 1 łyżka
Musli z rodzynk. i orzech.453 łyżki2,4 WW18 g – 1 czub. łyżka
Pieczywo
Chleb żytni pełnoziarn.351 średnia kromka1,6 WW22g – cienka kromka
Chleb żytni jasny301 średnia kromka1,6 WW20 g (kromka 10x7x1 cm)
Chleb żytni staropolski301 średnia kromka1,4 WW21 g – cienka kromka
Pumpernikiel401 średnia kromka2 WW20 g – pół kromki
Chleb graham301 średnia kromka1,3 WW25 g (kromka 9,5x10x1 cm)
Chleb pszenny251 średnia kromka1,3 WW20g (kromka 8x11x0,5 cm)
Bagietki501/4 sztuki2,9 WW20g – 5×4,5×6 cm
Bułki grahamki501 mała sztuka2,5 WW20g – 1/3 sztuki
Kajzerka501 sztuka2,7 WW18 g – około 1/3 sztuki
Ciabatta1001 średnia sztuka5,7 WW18 g – 1/5 sztuki
Pieczywo tostowe301 kromka1,7 WW17g – 2/3 sztuki
Chałka301 średnia kromka1,8 WW16 g – 1 cienka kromka
Warzywa
Bakłażan3001 szt. długości dłoni1,1 WW280 g
Bób801 garść0,7 WW120 g – ok. 1 szklanki
Brokuły5001 szuka1,4 WW370 g
Brukselka171 sztuka0 WW300 g
Burak1401 średnia sztuka1 WW140 g – 1 sztuka
Cebula1201 sztuka duża0,6 WW200 g – 2 sztuki średnie
Chrzan1001 WW100 g
Cukinia7001 duża sztuka1,5 WW450 g
Cykoria801 sztuka0,2 WW320 g – 4 sztuki
Dynia1000,5 WW200 g
Fasolka szparagowa1000,4 WW270 g
Groszek zielony1001,1 WW90 g
Groszek konserwowy1501 szklanka1,5 WW100g
Kalafior5001/2 sztuki1,3 WW380 g
Kalarepa2501 średnia sztuka1,1 WW230 g
Kapusta biała2501/4 główki 1 kg1,2 WW200 g – 1/5 główki 1 kg
Kapusta czerwona2501/4 główki 1 kg1 WW250 g – 1/4 główki 1 kg
Kapusta pekińska501 liść0 WW770 g – 1 duża sztuka
Kapusta kiszona1201 szklanka0,1 WW770 g
Kukurydza w kolbach1001 sztuka2 WW50 g – 1/2 sztuki
Kukurydza konserwowa1701 szklanka3,3 WW50 g – około 3 łyżki
Marchew501 średnia sztuka0,2 WW200 g – 2 d. lub 4 śr. szt.
Ogórek501 średni0,1 WW400 g – 8 sztuk
Ogórki kiszone601 średni0,1 WW700 g
Papryka czerwona2701 duża sztuka1,2 WW220 g
Pietruszka801 średnia sztuka0,4 WW180 g
Pieczarka1005 sztuk0 WW1,6 kg
Pomidor2501 sztuka duża0,6 WW420 g
Rzodkiewka151 sztuka0 WW520 g
Seler korzeniowy2001 sztuka0,5 WW400 g – 2 sztuki
Soczewica czerwona901/2 szklanki4,4 WW20 g – 1 i 2/3 łyżki
Szparagi401 sztuka0,1 WW450 g -około 11 sztuk
Szpinak2001 szkl. mielonego0,1 WW2,5 kg
Ziemniaki1001 średnia sztuka1,7 WW60 g – 1 mała sztuka
Owoce
Ananas801 plaster świeżego1 WW80 g – 1 plaster
Arbuz1000,8 WW120 g
Awokado2001 sztuka0,8 WW240 g
Banan2001 średnia sztuka4,3 WW45 g – 1/4 sztuki
Brzoskwinia1001 średnia sztuka1 WW100 g – 1 średnia sztuka
Cytryna1201 sztuka0,9 WW135 g
Czereśnie8012 szt. (1/2 szklanki)1 WW80 g – 12 sztuk
Grejpfrut3001 sztuka ze skórką2,4 WW130 g – 1/2 szt. ze skórką
Gruszki1201 średnia sztuka1,5 WW80 g – około 2/3 sztuki
Jabłko1501 średnia sztuka1,5 WW100 g – 2/3 sztuki
Jagody1301 szklanka1,2 WW110 g – niep. szklanka
Kiwi901 sztuka1 WW90g – sztuka
Maliny1201 szklanka0,6 WW190 g
Mandarynki901 sztuka ze skórką0,8 WW110 g
Mango4001 sztuka6 WW65 g
Melon7001/2 sztuki5,1 WW135 g
Morele501 sztuka0,5 WW100 g – 2 sztuki
Nektarynki1201 sztuka1,2 WW100 g
Pomarańcza3001 sztuka duża2,8 WW105 g
Porzeczki czerwone1601 szklanka1,1 WW140 g
Poziomki1701 szklanka1 WW170 g – 1 szklanka
Śliwki151 sztuka0,1 WW100 g – około 6 sztuk
Truskawki1501 szklanka0,8 WW185 g – około 18 sztuk
Winogrona305 sztuk0,4 WW60 g – około 10 sztuk
Wiśnie4010 sztuk0,4 WW100 g – 25 sztuk
Owoce suszone
Suszone banany302 łyżki2,5 WW12 g – 1 niepełna łyżka
Figi suszone151 sztuka1 WW15 g – 1 sztuka
Jabłka suszone102 plast. suszonego0,5 WW20 g – 4 plast. susz.
Morele suszone152 sztuki1 WW15 g – 2 sztuki
Rodzynki151 łyżka1 WW15 g – 1 łyżka
Śliwki suszone z pestką152 sztuki0,9 WW16g
Orzechy i nasiona
Migdały151 łyżka0,1 WW126 g
Orzechy laskowe151 łyżka0,1 WW170 g
Orzechy włoskie4010 sztuk0,4 WW87 g
Pestki dyni101 łyżka0,1 WW78 g
Pestki słonecznika101 łyżka0,2 WW50g
Słodycze i ciastka
Cukier102 łyżeczki1 WW10 g – 2 łyżeczki
Miód141 łyżeczka1 WW14 g – 1 łyżeczka
Żelki83 sztuki0,5 WW13 g – około 5 sztuk
Kakao51 łyżeczka0,2 WW22 g – około 4 łyżki
Mars421 baton2,8 WW14 g – 1/3 sztuki
Snickers511 baton2,5 WW20g
Twix512 paluszki3,2 WW15 g
Czekolada deserowa122 kostki0,7 WW16 g – 2,5 kostki
Czekolada gorzka122 kostki0,65 WW18 g – 3 kostki
Herbatniki101 sztuka0,7 WW13g
Delicje151 sztuka0,8 WW20 g
Pierniczki alpejskie121 sztuka0,8 WW15 g
Ciasto drożdżowe20g
Karpatka25 g
Napoleonka23 g
Eklerki z bita śmietaną501 sztuka1,7 WW28 g
Jagodzianka1001 sztuka6 WW16 g
Pączek701 sztuka4,2 WW16 g
Faworki151 sztuka0,7 WW20 g
Napoje
Sok grejpfrutowy2201 szklanka2 WW110 g -1/2 szklanki
Sok jabłkowy2201 szklanka2,2 WW100 g – < pół szklanki
Sok marchwiowy2201 szklanka2,2 WW100 g – < pół szklanki
Sok pomarańczowy2201 szklanka2,1 WW100 g – < pół szklanki
Sok pomidorowy2201 szklanka0,5 WW450 g – 2 szklanki
Sok wielowarzywny2201 szklanka1 WW220 g – 1 szklanka
Coca – cola2201 szklanka2,2 WW100 g – < pół szklanki
Kawa bez cukru2201 szklanka0 WW
Herbata2201 szklanka0 WW
Alkohol
Piwo pełne3001 mały kufel1,1 WW260 g
Szampan1001 kieliszek0,1 WW700 g
Wino białe wytrawne1001 kieliszek0 WW
Wino białe, słodkie1001 kieliszek0,6 WW170 g
Wino czerwone1001 kieliszek0 WW
Wódka401 kieliszek0 WW

 


Dzisiaj leczenie to prawie bajka…

Wypowiedź Alicji Nyziak

25 maja 1984 r.

6:00. Pobudka. Najważniejsza czynność: mimo że mam 15 lat, muszę odrobinę nasiusiać do nocnika i mogę zacząć sprawdzać mocz na obecność cukru oraz ciał ketonowych. Wpuszczam do probówki kilka kropel moczu, dodaję kilka kropel wody i wrzucam tabletkę. Zawartość pieni się, wrze, szkło robi się gorące – uaaaa, znowu się oparzyłam! Biorę kartkę z tabelą kolorów, porównuję z tym, co w probówce i odczytuję zawartość cukru w moczu. Opcji mam pięć: zero, ślad, plus, dwa plusy i ponad dwa plusy.

Jest plus, co oznacza, że wczoraj zawaliłam z dietą i poziom cukru w ciągu dnia był podniesiony. Jak bardzo, tego nie wiem.

Teraz trzeba sprawdzić ciała ketonowe. Na kawałek papieru toaletowego nakładam malutką łyżeczkę proszku (silnie żrący, trzeba uważać!). Na środek porcji wpuszczam pipetką kroplę moczu. Wynik: niestety, jest ślad ciał ketonowych.

Wynik zapisany w zeszycie, mogę sobie podać insulinę. Dobrze, że mama zdobyła trochę jednorazowych insulinówek, to nie trzeba sterylizować szklanych strzykawek. Dzięki temu mogę trochę później wstawać. Poza tym, jednorazówki mają cieniutkie igiełki, więc zastrzyk tak nie boli.

6:25. Głodna jestem, ale zanim sięgnę po kanapkę, musi minąć pół godziny od podania insuliny. Dobrze, że podaję ją tylko raz dziennie… Ostatnio na wizycie pani doktor wspominała o przejściu na dwa wkłucia. Koszmar!

6:55. Nareszcie śniadanie. Dwie kanapki z wędliną i pomidorem.

7:30. Ruszam do szkoły. W tornistrze mam dwie obowiązkowe kanapki na drugie śniadanie. Przede mną dziś jeszcze dwa badania cukru w moczu – przed obiadem i kolacją. Poziom cukru sprawdzam raz w miesiącu w laboratorium.

O glukometrach, penach, przeliczaniu WW, insulinie bazowej nawet nie śnię.

Październik 2012 r.

Ranek: jak zwykle pomiar cukru. Nie problem, to tylko kilka sekund. Od wyniku zależy dawka insuliny i korekta WW, na jakie mogę sobie pozwolić.

Dwie godziny po śniadaniu. Kolejne mierzenie cukru. Jeśli jest w granicach 100 mg/%, zjadam jabłko lub małą kanapkę. Jeśli więcej niż 150 mg/%, nie podjadam.

Przed obiadem. Kolejny pomiar. Dawkę insuliny szybko działającej ustalam na podstawie wyniku, tego, co zamierzam robić po południu oraz ilości WW, które zamierzam spożyć. Jeśli czeka mnie intensywny marsz, mogę sobie pozwolić na deser (banan), bez zwiększania dawki insuliny. Tylko muszę pamiętać, że im bardziej dojrzały, tym ma wyższy IG.

Podwieczorek. Kolejne badanie cukru i przekąska: zależna od wyniku lub ochoty na coś dobrego. Jeśli świadomie zdecyduję się na dojadanie, mimo dobrego poziomu glikemii, muszę pamiętać o korekcie dawki Insuliny. I o tym, że dodatkowa iniekcja może mieć wpływ na wieczorny lub nocny poziom cukru.

Kolacja. Kolejny pomiar cukru, obliczanie dawki insuliny i WW.

22:00. Ostatni pomiar. Wysokość decyduje, czy muszę zjeść kanapkę (najlepiej z wędliną). Jeśli wykonuję profil, muszę wstać ok. 3 w nocy, by sprawdzić cukier.

Dzisiaj leczenie cukrzycy to bajka… Chociaż muszę częściej kontrolować pomiar cukru, podawać insulinę przed każdym posiłkiem, obliczać WW, to najważniejsze: nie muszę bać się powikłań.

Alicja Nyziak od ponad 30 lat choruje na cukrzycę typu 1, pracuje, prowadzi aktywny tryb życia

Test Rozpoznawania Zaburzeń Związanych z Piciem Alkoholu AUDIT

Wypełnij nasz test i dowiedz się czy masz problem z piciem alkoholu

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH