Dieta w wybranych chorobach

Groźna E. coli

Z uwagi na wzrost liczby zakażeń wywołanych groźnym, werotoksycznym szczepem bakterii Escherichia coli w Niemczech, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego Państwowy Zakład Higieny zorganizował wczoraj konferencję, podczas której eksperci z Instytutu odpowiedzieli na pytania i wątpliwości dotyczące zagrożeń, etiologii i profilaktyki werotoksycznych pałeczek E.coli.

Escherichia coli to bakteria należąca do rodziny Enterobacteriacae, wchodzi w skład fizjologicznej flory bakteryjnej jelita grubego człowieka i zwierząt stałocieplnych. Jednak niektóre typy E. coli mogą być chorobotwórcze dla człowieka. Patogenne bakterie E.coli mogą być przenoszone poprzez skażoną żywność, wodę lub odchody zwierzęce.
Do głównych objawów zakażenia werotoksycznym szczepem E.coli należą: biegunka, kurczowe bóle brzucha, nudności, wymioty, krew lub śluz w kale. Zakażenie werotoksycznym E. coli może mieć wiele następstw, np. może doprowadzić do zespołu hemolityczno-mocznicowego, ostrej niewydolności nerek, a nawet doprowadzić do zgonu.

Jakie jest zagrożenie dla Polski oraz co powinniśmy robić aby zminimalizować ryzyko zakażenia i jak zachowywać się w przypadku wystąpienia podejrzanych objawów? Zdaniem ekspertów, ryzyko zachorowania w Polsce jest niewielkie. Niemniej jednak, warto zwracać szczególną uwagę na zachowanie zasad higieny podczas przyrządzania, przechowywania i spożywania posiłków. Najbardziej narażone na poważne skutki zakażeń E. coli są dzieci poniżej 5. r.ż. i osoby starsze. Eksperci radzą, by kupować tylko sprawdzone jarzyny, pochodzące ze znanego nam źródła. Polskie produkty są uznawane są za jedne z najczystszych w europie, możemy więc spożywać je bez obaw. (mp)(pzh.gov.pl)

Test Rozpoznawania Zaburzeń Związanych z Piciem Alkoholu AUDIT

Wypełnij nasz test i dowiedz się czy masz problem z piciem alkoholu

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH