dziecko

Jak pobudzić apetyt u dziecka?

Niemal w każdej grupie przedszkolaków znajdzie się co najmniej jedno dziecko, które niechętnie siada do stołu, kręci głową z niesmakiem i zostawia większość posiłku na talerzu. Co zrobić, by jedzenie nie było karą, a stało się przyjemnością?

Prawdopodobnie każdy rodzic choć raz powiedział: „Zjedz, bo nie urośniesz“ bądź „Jak nie zjesz, to nie dostaniesz deseru“. Zdaniem lekarza takie i podobne próby zamiast poprawy przyniosą odwrotny efekt. Proszenie, grożenie, namawianie i przekupywanie spowodują większy opór u dziecka, niż miało to miejsce dotychczas.

Nigdy się nie zniechęcaj

Ważne jest także, aby być cierpliwym i konsekwentnym w tym, co się robi. Nie wolno się poddawać, mimo iż momentami cały proces może wydawać się ponad nasze siły. Należy również pamiętać, że dzieci potrzebują często kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu prób podania danego produktu pod różną postacią, by zaakceptować go w swoim jadłospisie.

Cierpliwość jest w tym przypadku sprzymierzeńcem rodziców. Nie należy się zniechęcać. Zmiana nawyków u dziecka jest niezwykle czasochłonna, ale to, czego nauczy się kilkulatek, zaowocuje w przyszłości.

Przez zabawę do jedzenia

Warto również pamiętać o zabawie. Jest ona dobra na wszystko i można wykorzystać ją także w trakcie posiłków.

Renata Góral z NZOZ „Twój Lekarz”:

Zgadywanie podawanych potraw z zamkniętymi oczami lub nadawanie im nazw związanych z ulubionymi bajkami pokaże dziecku, że jedzenie nie jest karą, lecz przyjemnością.

Pamiętajmy, że każdy maluch rozwija się nieco inaczej, dlatego ważne jest, aby znaleźć indywidualny sposób na przezwyciężanie braku apetytu. Po jakimś czasie wskazane przez lekarza działania powinny przynieść efekty. Warto pamiętać, że jeśli mimo usilnych starań, dziecko wciąż odmawia posiłków, warto skonsultować się z lekarzem.

Jakie produkty wkomponować w dietę dziecka?

  • ryby, orzechy, migdały, oliwę z oliwek, olej rzepakowy i wszystkie inne produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe – pozytywnie wpływają na myślenie i wzmacniają koncentrację;
  • ciemne owoce: jagody, winogrona czy borówki – są zdrowe dla mózgu;
  • jaja, sery żółte, mleko, banany, szpinak, strączki – wspomagają organizm w produkcji serotoniny, czyli hormonu szczęścia;
  • płatki zbożowe z suszonymi owocami – to szybsze myślenie;
  • kakao – duża dawka magnezu na poprawę humoru.
informacja prasowa: NewsrmTV

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH