Ciecierzyca – afrodyzjak z Egiptu

Ciecierzyca to jedna z pierwszych roślin z rodziny bobowatych uprawianych przez człowieka. Najbardziej popularna jest w krajach basenu Morza Śródziemnego. Dawniej używano jej również w kuchni staropolskiej. Masowe zainteresowanie społeczeństwa zdrowym odżywianiem sprawiło, że cieciorka wróciła do łask. W Egipcie nadal uważają ją za afrodyzjak ze względu na swoje walory smakowe i pobudzające. Co można przygotować z cieciorki?

Cieciorka posiada liczne właściwości, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Przede wszystkim jest doskonałym źródłem białka. W 100 gramach produktu jest go aż 19%. Białko zawarte w ciecierzycy może być świetną alternatywą dla białka zwierzęcego. Z tego względu roślinę cenią przede wszystkim wegetarianie i weganie. Zawiera także liczne witaminy i minerały, takie jak: magnez, żelazo, potas, cynk, czy witaminę B9. Zawartość składników odżywczych powoduje, że dania przygotowane na bazie ciecierzycy są nie tylko zdrowe, ale także bardzo pożywne.

Hummus – nie lada gratka dla wegan!

Głównym składnikiem hummusu jest właśnie ciecierzyca, zwana też cieciorką lub grochem włoskim. Oprócz ciecierzycy w skład hummusu wchodzi również pasta sezamowa. Hummus to nie tylko idealna propozycja na śniadanie, pasta z cieciorki może być świetną bazą do przygotowania pożywnego i zdrowego obiadu! Możemy przygotować z niej przepyszne naleśniki, wzbogacone o surowe, bądź grillowane warzywa. Hummus może być także doskonałym sosem do kotletów mięsnych lub sojowych i podstawą sosu do makaronu. Warto pamiętać, że taki posiłek nie tylko zaspokoi głód, ale dostarczy organizmowi wielu odżywczych składników.

Sylwia Witek, Prezes firmy ViVio:

Liczba osób propagujących zdrowy styl życia rośnie w błyskawicznym tempie. Cieszy nas to, że ludzie zaczynają bacznie przyglądać się co ląduję na ich talerzach. Nie traktują już diety jak przymusu, ale zdrowy jadłospis staje się ich sposobem na życie. Nasza firma stara się podążać za trendami, dlatego też stale wprowadzamy na rynek nowe produkty. Tym razem postawiliśmy na produkty typowo dla wegan i wegetarian.

Hummus – wegańska nowość od ViVio w dwóch odsłonach

W Polsce hummus zyskuje na popularności za sprawą rozwijającego się trendu na zdrowe odżywianie. Pastę można przyrządzić samemu lub skorzystać z gotowych produktów. Wysokiej jakości naturalne produkty znajdziemy w ofercie firmy ViVio. To producent żywności i suplementów diety, który poprzez swoje produkty komunikuje jak ważną rolę w życiu człowieka odgrywa naturalne odżywianie.

W jej ofercie pojawił się właśnie hummus i to aż w dwóch nowych smakach – z wędzoną papryką i marchwią oraz dynią i imbirem.

POLECANE DLA CIEBIE

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH