Zastosowanie olejku lawendowego

Zastosowanie olejku lawendowego

Zastosowanie olejku lawendowego
4.5 (89.41%) 34 votes


###Olejek lawendowy, ze względu na swoje właściwości, znalazł zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu. Naukowcy próbują ustalić, czy olejek ten jest znaczącym czynnikiem terapeutycznym o dużym potencjale klinicznym, czy jedynie korzystnie działającym dodatkiem do innych produktów.

Olejek lawendowy jest olejkiem eterycznym uzyskiwanym ze świeżych roślin rodzaju Lavandula (Lawenda) z rodziny Lamiaceae (Jasnotowate). Jest on bezbarwną lub jasnożółtą cieczą o charakterystycznym słodkim, ziołowo-kwiatowym zapachu.

###Działanie na układ nerwowy
Aromaterapia uważana jest za skuteczną ze względu na swoje działanie psychologiczne (związane z zapachem) oraz fizjologiczne (związane z inhalacją lotnych składników). Obserwowane efekty inhalacji to wynik działania substancji lotnych na układ limbiczny: ciało migdałowate i hipokamp.

Główne składniki olejku – linalol i octan linalolu – są szybko wchłaniane przez skórę po miejscowej aplikacji w czasie masażu aromaterapeutycznego i osiągają maksymalne stężenie w osoczu krwi po około 19 minutach. Powodują sedację ośrodkowego układu nerwowego, dlatego lawenda jest składnikiem wielu preparatów ułatwiających zasypianie.

W aromaterapii stosowany jest najczęściej 1% olejek lawendowy. W takim stężeniu łagodzi on lęki, niepokoje, poprawia nastrój, polepsza odczucia związane z ogólnym stanem zdrowia.

Obserwuje się również związek pomiędzy zapachem lawendy i pozytywnymi emocjami, jest to związane z wpływem na autonomiczny układ nerwowy. Tłumaczą to wyniki badań mówiące o podwyższeniu tonu głosu zarówno kobiet, jak i mężczyzn na skutek inhalacji olejkiem. Wyższy ton głosu wyraża radość i szczęście. W obserwacji fal EEG mózgu po inhalacji olejkiem obserwuje się charakterystyczny zapis, świadczący o fizycznej relaksacji i poczuciu komfortu.

Wyniki ostatnio publikowanych badań pokazują, że zapach olejków, w tym lawendowego, odgrywa ważną rolę w procesie nauki i zapamiętywania przy funkcjonowaniu pamięci deklaratywnej sterowanej przez hipokamp.

###Choroby reumatoidalne
Aromaterapia i masaż przy użyciu olejku lawendowego okazały się skuteczne również w leczeniu chronicznego bólu związanego z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS). Olejek lawendowy stosowany zewnętrznie, także w postaci mazideł i balsamów, ze względu na swoje działanie rozgrzewające, łagodzi bóle reumatyczne. Idąc tym tropem odkryto, że olejek z L. angustifolia, tak jak linalol, działa miejscowo znieczulająco, obniża wrażliwość nerwów czuciowych. Zatem olejek lawendowy zastosowany zewnętrznie początkowo działa rozgrzewająco, drażniąco, a później przeciwbólowo i miejscowo znieczulająco.

Czytaj więcej |   Magnes i potas - co warto wiedzieć o tych suplementach?

Mieszanki z olejkiem lawendowym stosuje się z dobrymi efektami w masażu i kąpieli, w bólach miejscowych w postaci kompresów lub masażu relaksacyjnego. Wyjątkiem są bóle głowy. W ich przypadku najlepsze efekty daje inhalacja i kominek aromaterapeutyczny.

###Działanie spazmolityczne
Badania eksperymentalne dowodzą, że aromaterapia olejkiem z L. angustifolia działa spazmolitycznie na mięśnie gładkie górnych dróg oddechowych, przewodu pokarmowego i układu moczowego. Działanie to przypisuje się głównemu składnikowi olejku – linalolowi. Spazmolityczny wpływ olejku na mięśnie gładkie powoduje także wazodylatację, czyli rozszerzenie naczyń krwionośnych i związany z tym spadek ciśnienia (hipotensja). Dlatego olejek lawendowy zalecany jest w nadciśnieniu tętniczym.

Działanie rozkurczające olejku było kiedyś wykorzystywane także w położnictwie. W przeszłości podczas porodu stosowano okłady z dodatkiem olejku lawendowego na plecy i brzuch, aby zmniejszyć napięcie mięśniowe. Dodatek tego olejku do kąpieli przynosił również ulgę w miejscowym bólu po porodzie.

###Działanie immunostymulujące
Wysoka aktywność immunostymulująca, przeciwbakteryjna i przeciwgrzybicza olejku lawendowego została udowodniona w badaniach in vivo. Badacze zalecają włączenie tego olejku do leczenia infekcji opornych na antybiotyki.
Zarówno kontakt z samym olejkiem, jak i z jego fazą lotną powoduje efekt przeciwgrzybiczy. Za to działanie olejku odpowiedzialne są: linalol (hamuje wzrost grzyba) oraz octan linalolu (hamuje tworzenie sporów).
Aktywność przeciwdrobnoustrojowa olejku lawendowego obejmuje bakterie G+ i G–, grzyby strzępkowe oraz drożdże.

###Dermatologia i kosmetyka
Antybiotyczne i lecznicze działanie olejku lawendowego wykorzystuje się także w dermatologii i kosmetologii. Zawarte w olejku terpeny odwracalnie zmieniają strukturę warstwy rogowej naskórka, co wpływa na zwiększenie jej przepuszczalności, a w konsekwencji do przenikania przez nią substancji czynnych zawartych w kosmetyku.
W czasie I wojny światowej olejek lawendowy uważany był za cudowny środek leczący rany i zadrapania, co tłumaczy się jego aktywnością przeciwdrobnoustrojową. Olejek lawendowy przyspiesza gojenie ran i zapobiega powstawaniu blizn.

Surowiec ten stosowany jest również w leczeniu stanów zapalnych skóry, owrzodzeń, ran i oparzeń. W przypadku oparzeń słonecznych ulgę przynosi chłodna kąpiel z dodatkiem olejku lawendowego. Olejek ten stosuje się również w leczeniu egzemy, trądziku, rozstępów skórnych, opryszczki wirusowej. Pomocny jest również w przypadku łupieżu suchego, wypadania włosów, łysienia, starzenia się skóry, nadmiernej potliwości, potówek, infekcji grzybiczych oraz łuszczycy.

Czytaj więcej |   Czwarte Forum Dystrybucji Farmaceutycznej „Managera Apteki” - „Aptekę dla aptekarzy”, Obrona Terytorialna i Selvita.

###Nietoksyczny pestycyd
Lawenda, podobnie jak inne rośliny, zawiera wonne substancje odstraszające owady, tzw. repelenty. Olejek eteryczny lawendy i jego główny składnik linalol odstrasza mrówki faraona, wołki zbożowe, mszyce i mole ubraniowe. Stosowanie go jest bezpieczne, ponieważ jest nietoksycznym pestycydem. Olejek odstrasza również osy i komary, a stosowany miejscowo łagodzi ich ukąszenia oraz zmniejsza opuchliznę.

###Zastosowanie w przemyśle
Olejek lawendowy ma szerokie zastosowanie w przemyśle: farmaceutycznym, perfumeryjnym, kosmetycznym i spożywczym. W farmacji olejek lawendowy stosowany jest jako corrigens, czyli środek poprawiający zapach postaci leku. W przemyśle perfumeryjnym jest najczęściej na świecie stosowanym składnikiem zapachowym. Natomiast w kosmetologii wykorzystywany jest jako składnik kompozycji zapachowych oraz jako środek przeciwdrobnoustrojowy do wyrobu kremów, wód toaletowych, płynów do kąpieli, a także mydeł. W odpowiednim stężeniu może zastępować syntetyczne konserwanty.

Olejek lawendowy znalazł zastosowanie również w przemyśle spożywczym jako przyprawa zapachowa w napojach alkoholowych i wyrobach cukierniczych. Listki lawendy – ze względu na lekko gorzki smak i bardzo intensywny zapach – mogą być dodatkiem do potraw z tłustych mięs i baraniny.

Artykuł został napisany na podstawie pracy magisterskiej wykonanej w Zakładzie Farmacji Stosowanej WUM.
Bibliografia u autorki.

Oceń artykuł:
Zastosowanie olejku lawendowego
4.5 (89.41%) 34 votes

POLECANE DLA CIEBIE

Zapisz się na newsletter

Zamawiam bezpłatny newsletter (możesz wypisać się w każdej chwili)

FreshMail.pl
 

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH